Γυναίκα πονούσε για χρόνια, αλλά οι γιατροί δεν ήξεραν τι έφταιγε
Η Jill Becher ξύπνησε ένα φθινοπωρινό πρωινό με κάτι που έμοιαζε με πονόλαιμο. Για λίγες μέρες, αγνόησε τον πόνο, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή θα περνούσε. Όταν είδε ότι ο πόνος δεν υποχωρούσε με τίποτα, πήγε στα επείγοντα. Οι γιατροί εκεί δεν βρήκαν καμία προφανή αιτία. Δύο ημέρες αργότερα, ο πόνος έφυγε, αλλά μία εβδομάδα μετά επέστρεψε και μάλιστα πιο έντονος από ποτέ.
Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας Γολγοθάς. Σύμφωνα με το CBS News, για τρία χρόνια, η Becher ένιωθε έναν πόνο να της καίει το αριστερό της αυτί, κάτω από τη γλώσσα της και στον λαιμό της. Ο πόνος άναβε και έσβηνε σαν διακόπτης και κανείς, ούτε ο πρώτος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε ούτε ο ωτορινολαρυγγολόγος στον οποίο παραπέμφθηκε ούτε ο αλλεργιολόγος ή ο νευρολόγος που επισκέφθηκε, δεν μπορούσε να κάνει διάγνωση.
Στο μεταξύ, ο πόνος γινόταν όλο και πιο έντονος, για να καταλήξει εξουθενωτικός, όπως τον περιγράφει η ίδια.
Δυσκολευόταν να φάει ή να μιλήσει. Οτιδήποτε είχε να κάνει με άγγιγμα στο πρόσωπό της, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το βούρτσισμα των δοντιών της, έκανε τον πόνο ακόμη πιο βασανιστικό. Οι αλλαγές θερμοκρασίας πονούσαν. Η άλλοτε δραστήρια γυναίκα βρέθηκε «καθηλωμένη στο κρεβάτι» και «πολύ, πολύ καταθλιπτική» εξαιτίας του πόνου και του αντίκτυπου που είχε στη ζωή της. Είπε ότι ο γάμος και η οικογενειακή της ζωή υπέφεραν και ότι «αποσύρθηκε εντελώς» από τον κόσμο, καθώς αναζητούσε μια απάντηση.
Τελικά, διαγνώστηκε με γλωσσοφαρυγγική νευραλγία, ένα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί πόνο στο λαιμό, τη γλώσσα, το αυτί και τις αμυγδαλές. Αυτή και άλλες παθήσεις της οικογένειας των νευραλγιών έχουν το παρατσούκλι «ασθένεια της αυτοκτονίας», επειδή ορισμένοι άνθρωποι με την πάθηση αυτοκτονούν για να ξεφύγουν από τον πόνο.
Τι είναι η γλωσσοφαρυγγική νευραλγία
Η γλωσσοφαρυγγική νευραλγία είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση που εμφανίζεται σε δύο έως επτά άτομα ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Τμήματος Νευρολογικής Χειρουργικής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών UCSF Weill. Προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία συμπιέζουν το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, το οποίο ξεκινά από τον εγκέφαλο και επιτρέπει στο άτομο να καταπίνει, να κινεί τον λαιμό του και να έχει αίσθηση σε μέρη του σώματος όπως η γλώσσα και οι αμυγδαλές.
Σύμφωνα με την δρ . MaryAnn Mays, νευρολόγο στην Cleveland Clinic, για τη γλωσσοφαρυγγική νευραλγία δεν υπάρχει αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί από όγκο ή άλλη δομή στον εγκέφαλο. Άλλες φορές, δεν υπάρχει πραγματική αιτία για την πάθηση. Είναι σπανιότερη από την παρόμοια νευραλγία του τριδύμου νεύρου και συχνά χρειάζεται πολύς χρόνος για να διαγνωστεί η πάθηση. Μπορεί, επίσης, να γίνει λάθος διάγνωση.
Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιώσουν την παρουσία του συμπιεσμένου νεύρου. Με αυτόν τον τρόπο διαγνώστηκε τελικά η πάθηση στη γυναίκα.
Αν υπάρξει διάγνωση, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Εάν αυτό δεν αποδώσει ή εάν η κατάσταση προχωρήσει σε σημείο που ο πόνος να είναι εξουθενωτικός, μια επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση.
Όταν τελικά διαγνώστηκε, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων πόνων, η Becher αποφάσισε να δοκιμάσει τη χειρουργική οδό. Υποβλήθηκε σε μικροαγγειακή κρανιοτομή αποσυμπίεσης, μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο όπου ο χειρουργός εργάζεται προσεκτικά για να μετακινήσει το αιμοφόρο αγγείο που πιέζει το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο. Όμως δεν λειτούργησε και η Becher ξύπνησε με περισσότερη αγωνία από ποτέ.
Μια ριψοκίνδυνη χειρουργική επέμβαση με μεγάλο όφελος
Ενώ ανάρρωνε, ο πόνος έγινε τόσο έντονος που πήγε στα επείγοντα του Morristown Medical Center. Εκεί, την περιέθαλψε ο νευροχειρουργός δρ Yaron Moshel, συνδιευθυντής του Gerald J. Glasser Brain Tumor Center του Atlantic Health Systems, ο οποίος βοήθησε στη θεραπεία της, με μία ακόμη χειρουργική επέμβαση.
Αυτή η επέμβαση, μόλις δυόμισι μήνες μετά την πρώτη επέμβαση, θα ήταν πιο επιθετική – και πιο επικίνδυνη. Ένα κατεστραμμένο αιμοφόρο αγγείο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιμορραγία, αλλά η γυναίκα ήταν διατεθειμένη να προσπαθήσει.
Ο Moshel και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι η σπονδυλική αρτηρία της Becher, ένα σημαντικό αιμοφόρο αγγείο που πηγάζει από τη σπονδυλική στήλη και τροφοδοτεί ολόκληρο το εγκεφαλικό στέλεχος, είχε συστραφεί γύρω από το γλωσσοφαρυγγικό της νεύρο. Με κάθε καρδιακό παλμό της Becher, τριβόταν πάνω στο νεύρο, προκαλώντας πόνο. Ο Moshel έπρεπε να μετακινήσει προσεκτικά το αγγείο, χωρίς να προκαλέσει ζημιά σε αυτό ή στα γύρω νεύρα και αγγεία.
Το αγγείο μετακινήθηκε και τοποθετήθηκαν γύρω του επιθέματα, ώστε να μην μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του, στρεβλή θέση.
Μετά από αυτό, η Becher υποβλήθηκε σε λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεία για να αναπληρώσει τα ελλείμματα που προκάλεσε η πάθηση. Τώρα, ένα χρόνο μετά την επέμβαση, είναι «εντελώς καλύτερα», απολαμβάνει ξανά μια ενεργή ζωή με την οικογένειά της και ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Πορτογαλία με μια φίλη της αργότερα το 2024, έχοντας, όπως λέει η ίδια, μια νέα ευκαιρία στη ζωή.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φιστίκια Αιγίνης: Πόσα γραμμάρια την ημέρα πρέπει να τρώμε για πιο υγιή μάτια
Ο βελονισμός ανακουφίζει από τον πόνο στα πόδια που προκαλείται από δισκοκήλη