Μία στις δύο γυναίκες γιατροί και ένας στους 30 άνδρες έχουν πέσει θύμα σεξιστικής και σεξουαλικής βίας από άλλους γιατρούς, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα.
Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται ως «πολύ ανησυχητικά» από το Εθνικό Ιατρικό Συμβούλιο (CNOM) της Γαλλίας. «Yποδηλώνουν ότι η σεξιστική και η σεξουαλική βία είναι εκτεταμένες στον ιατρικό κόσμο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος του CNOM Dr. François Arnault, κατά την παρουσίαση της έρευνας.
Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά τον εφετινό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το CNOM απέστειλε ειδικό ερωτηματολόγιο στους 285.000 ιατρούς μέλη του. Απάντησαν 21.140 εξ αυτών. Στην τελική έρευνα συμπεριελήφθησαν οι 19.104 εν ενεργεία γιατροί (ειδικευμένοι και στον τελευταίο χρόνο της ειδικότητας).
Σχεδόν ένας στους τρεις (το 29%) και στα δύο φύλα είπαν ότι έχουν πέσει θύμα σεξιστικής/σεξουαλικής βίας. Η διαφορά, όμως, μεταξύ των φύλων ήταν τεράστια. Το 54% των γυναικών γιατρών και το 5% των ανδρών είπαν ότι έχουν πέσει θύμα βίας.
Στις γυναίκες γιατρούς αυτή ήταν πιο συχνή στη διάρκεια των σπουδών τους (το 48%) απ’ ό,τι όταν άρχισαν να εργάζονται σαν επαγγελματίες (το 25%).
Όπως όμως υποδηλώνουν οι απαντήσεις τους, πολλές έχουν πέσει θύμα σεξιστικής/σεξουαλικής βίας και ως φοιτήτριες και ως επαγγελματίες.
Πολλές μορφές
Η βία αυτή εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, οι πιο συχνοί εκ των οποίων ήταν:
- Οι προσβολές (το 49%)
- Η παρενόχληση (18%)
- Οι επιθέσεις (9%)
- Ο βιασμός (2%)
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η σεξιστική/σεξουαλική βία προέρχεται από άλλον/άλλην γιατρό. Αυτό συνέβη σε σχεδόν τις μισές γυναίκες γιατρούς (το 49%) και στο 3% των ανδρών. Οι γυναίκες γιατροί και πάλι δέχτηκαν περισσότερες ιατρικές επιθέσεις στη διάρκεια των σπουδών τους (23%) απ’ ό,τι στην επαγγελματική ζωή τους (10%).
Επιπλέον, το 65% των συμμετεχόντων ιατρών είπαν ότι γνωρίζουν ανάλογα περιστατικά κατά τα φοιτητικά ή επαγγελματικά χρόνια τους. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 74% στους γιατρούς ηλικίας κάτω των 40 ετών!
Μηδενική ανοχή
Από το 2019 το Εθνικό Ιατρικό Συμβούλιο της Γαλλίας έχει λάβει μέτρα, για να διευκολύνεται η αποβολή των σεξουαλικών παραβατών από τους κόλπους του. «Ο στόχος είναι η μηδενική ανοχή», τόνισε ο Dr. Arnault.
Το CNOM έχει δημιουργήσει στον ιστότοπό του μία εφαρμογή, που βοηθεί τα θύματα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας με δράστες γιατρούς να καταγγείλουν τα συμβάντα. Εάν δεν επιληφθούν οι τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι, το CNOM μπορεί να τις αναλάβει το ίδιο και να τις παραπέμψει στο πειθαρχικό.
Επιπλέον, το Συμβούλιο ζητά να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ούτως ώστε να ενημερώνεται για τις αξιόποινες πράξεις των μελών του. Ζητά επίσης να έχει πρόσβαση στο μητρώο των δραστών σεξουαλικών ή βίαιων επιθέσεων, για να το ελέγχει όταν κάποιος νέος γιατρός ζητά να εγγραφεί ως μέλος του.
Φωτογραφία: iStock