Iatropedia

H οστεοπόρωση αυξάνει τις πιθανότητες αιφνίδιας κώφωσης!

Τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν αιφνίδια απώλεια ακοής σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν οστεοπόρωση, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ταϊβάν.

Τα αίτια της αιφνίδιας κώφωσης παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, ωστόσο η απώλεια ακοής επηρεάζει το ένα αυτί και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττει έναν στους 5.000 Αμερικανούς. Οι Ταϊβανέζοι ερευνητές άρχισαν να ψάχνουν τις περιπτώσεις της αποκαλούμενης νευροαισθητήριας απώλειας ακοής η οποία συμβαίνει όταν το έσω ους έχει υποστεί βλάβη ή όταν η βλάβη βρίσκεται στις νευρικές οδούς που συνδέουν το αυτί με τον εγκέφαλο, όταν διαπίστωσαν ότι πολλοί οστεοπορωτικοί ασθενείς που έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για την πάθησή τους παραπονέθηκαν επίσης για προβλήματα ακοής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής έρευνας Δρ. Kai-Jen Tien, ενδοκρινολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Chi Mei της Ταϊναν, η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της νευροαισθητήριας απώλειας ακοής και της οστεοπόρωσης αλλά η σχέση κινδύνου μεταξύ των δύο παθήσεων δεν έχει αποσαφηνισθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες. Όπως επισημαίνεται στην επιθεώρηση περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την οστεοπόρωση ως παράγοντα κινδύνου. Μάλιστα, όσοι πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιας κώφωσης εν σχέσει με εκείνους που πάσχουν από μια ηπιότερη μορφή της νόσου.