H Washington Post αναδεικνύει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα της κρίσης
Σε άρθρο με τίτλο «Που είναι όλα τα παιδιά;…» ή σε ελεύθερη μετάφραση «Που πήγαν όλα τα παιδιά;» αναλύει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στη μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο δημοτικό στο Καλπάκι το 2018, πήγαν μόλις 13 «πρωτάκια» την ώρα που τα μισά σχολεία στην περιοχή έχουν βάλει λουκέτο. Και βέβαια τα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας φεύγουν ή αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά, επειδή είναι άνεργοι ή υποαμείβονται.
«Η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον από τα προγράμματα στήριξης, ούτε θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Όμως, η χώρα μόλις τώρα ξεκινά να αντιμετωπίζει την επόμενη φάση της απειλής. Μία μείωση των γεννήσεων που έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα χρόνια που θα έρθουν», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης, τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο, όπως έγινε και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα χτυπήθηκε από έναν ακόμη παράγοντα, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.
«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στα σχολεία με παπούτσια και τσάντες από δεύτερο χέρι και είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης της τρομακτικής εποχής στην οποία έχουν γεννηθεί», εξηγούν.
Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα, 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό.
Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μειώθηκε ακόμα περισσότερο φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το 2009, λίγο πριν την κρίση, υπήρχαν 118.000 γεννήσεις στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό γεννήσεων το 2017, ήταν 88.500.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Στέφανος Χαντάκας, γυναικολόγος που ίδρυσε μια μη κυβερνητική οργάνωση προγεννητικής φροντίδας, δήλωσε ότι σε ένα ελληνικό νησί 1.000 κατοίκων, κανένα παιδί δεν γεννήθηκε στη μέση της κρίσης για τουλάχιστον 3 χρόνια.