Iatropedia

HIV/AIDS και στοματική υγεία: Ποια η μεταξύ τους σχέση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) οι οδοντίατροι επισημαίνουν πως η στοματική κοιλότητα μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου στον οργανισμό του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Ενημερώνουν, επίσης, πως ευρήματα στο στόμα, μπορεί να αποτελούν πρώιμο δείκτη διάγνωσης για HIV/AIDS, πολλές φορές πριν εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα μας.

Οι οδοντίατροι κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» σημειώνοντας πως η στοματική υγεία είναι καθρέφτης της συνολικής μας υγείας και συσχετίζεται άμεσα με την καλή φυσική και ψυχική μας κατάσταση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς αναλύει σε άρθρο του στο iatropedia.gr πώς μεταδίδεται ο ιός HIV, ποια είναι τα ευρήματα στην στοματική κοιλότητα που συσχετίζονται με τον ιό HIV και το AIDS, τον ρόλο του οδοντιάτρου και την σημασία της πρόληψης:

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς

Προφυλακτικό πήρες! Οδοντόβουρτσα;…

Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV

Η λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV) και η μετέπειτα εξέλιξή της στο σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) αποτέλεσε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στο παρελθόν.

Πρωτοαναφέρθηκετο 1981 σε φαινομενικά υγιείς ομοφιλόφυλους στις ΗΠΑ, ενώ επίσης πλήττονταν και ετεροφυλόφιλοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών με χρήση βελόνας καθώς και οι σύντροφοί τους.

Τρεις είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού:

AIDS/HIV: Δείκτες πρώιμης διάγνωσης τα ευρήματα στο στόμα

Στην περίπτωση ασθενών με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (human immunodeficiency virus, HIV) τα ευρήματα της στοματολογικής κοιλότητας μπορεί να αποτελέσουν δείκτες για την πρώιμη διάγνωση της HIV λοίμωξης και την επιδείνωση στο σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (acqired immunodeficiency syndrome, AIDS).

Συγκεκριμένα το 50% των ασθενών με HIV και το 80% με AIDS εμφανίζουν κλινικά ευρήματα την στοματική κοιλότητα, πολλές φορές πριν πριν εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα.

Η στοματική υγεία που είναι καθρέφτης της στοματικής μας υγείας, συσχετίζεται άμεσα με την καλή φυσική και ψυχική κατάσταση καθώς η παρουσία βλαβών μπορεί να επιβαρύνει την αισθητική, να τροποποιήσει την ομιλία, την μάσηση και την κατάποση με άμεσο αποτέλεσμα την ελάττωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Ένας ασθενής με HIV-AIDS κλινικά μπορεί να εμφανίσει:

Είναι γεγονός ότι τη σημερινή εποχή τα σύγχρονα πρωτόκολλα αντιρετροϊκής αγωγής έχουν επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της υγείας των ασθενών με HIV/AIDS.

Η καλή τους στοματική υγεία συμβάλλει καταλυτικά στην ποιότητα ζωής τους διευκολύνοντας την καθημερινότητα αυτών των ασθενών, τονίζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με HIV/AID

Στους ασθενείς με HIV/AIDS συστήνονται:

Αν τα συμπτώματα είναι εντονότερα:

Ο ρόλος του οδοντιάτρου και η σημασία της πρόληψης

Ο οδοντίατρος σαν αδιάσπαστο μέλος της ιατρικής ομάδας περίθαλψης αυτών των ασθενών, καλείται να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη, την διάγνωση και τον έλεγχο της κατάστασης του στόματος των ασθενών με HIV-AIDS, δίνοντας πληροφορίες για την διάγνωση και την εξέλιξη της νόσου, αλλά και την πορεία της θεραπευτικής αγωγής.

Ως Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς τονίζουμε ότι η πρόληψη είναι αυτή που θα κλείσει την πόρτα στο ιό HIV! Καθώς η μετάδοση του ιού στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής, η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη και κατά την στοματογεννητική επαφή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πληγές, εκδορές, έλκη στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα και περιοδοντικές νόσοι (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα),  μπορεί να αποτελέσουν εστία μετάδοσης του ιού κατά την στοματογενητική επαφή.

Επομένως ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος, η καθημερινή στοματική υγιεινή και η χρήση του προφυλακτικού σε όλων των ειδών τις σεξουαλικές επαφές, είναι το κλειδί για την πρόληψη μετάδοσης του HIV.

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας!

Εκδήλωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς σας προσκαλεί σε ενημερωτική δράση την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ΑΙDS από 10:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. , στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Εθελοντές οδοντίατροι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και ψυχολόγοι του ΕΟΔΥ θα είναι εκεί για να προάγουν την πρόληψη κατά του ιού HIV , να ενημερώσουν και να μοιράσουν προφυλακτικά και οδοντόβουρτσες στους πολίτες.