Οι άφτρες και πως να τις αποφύγετε
Τουλάχιστον 2 στους 10 ενήλικες και το 37% των παιδιών ή των εφήβων κάποια στιγμή θα υποφέρει από άφτρα ή αφθώδη στοματίτιδα. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί. Πρέπει οπωσδήποτε μετά την εβδομάδα και εφόσον ο στοματικός ερεθισμός συνεχίζεται να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο. Μια βιοψία θα αποκαλύψει τα αίτια του ερεθισμού και θα αποκλείσει άλλες σοβαρότερες ασθένειες.
Η άφτρα αποδίδεται σε μια πιθανή διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο άγχος (συχνά ακούμε “έβγαλα άφτρα στο στόμα από το άγχος μου”) σε κάποια ασθένεια (πχ. υψηλό πυρετό) ή αλλεργία. Πολλές φορές οι άφτρες οφείλονται στην έλλειψη βιταμινών ή σιδήρου, σε κάποιο μικρόβιο της στοματικής μας κοιλότητας (πχ. Στρεπτόκοκκος) ή σε μικροτραυματισμούς του στόματος μας. Στην πλειοψηφία τους οι άφτρες είναι “αθώες” όμως εάν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται 4-5 φορές το χρόνο τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε ένα ιατρό.
Η καλή και σωστή στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για να μην εμφανίζονται οι άφτρες (με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν έχουμε κάποια άλλη ασθένεια.) Όταν οι άφτρες είναι μικρές τότε μια κορτιζονούχα αλοιφή μαζί με στοματικές πλύσεις με ήπιο αντισηπτικό μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει. Εάν οι άφτρες είναι πολλές και μεγάλες και με έντονο πόνο ή ενόχληση, τότε συνίσταται η λήψη φαρμάκων. Στις μεγάλες άφτρες μπορεί να γίνει και ένεση κορτιζόντης επάνω στην πληγή.
Σε γενικές γραμμές οι άφτρες πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή, να μην τις παίρνουμε αψήφιστα και πάντα να απευθυνόμαστε σε ειδικούς στοματολόγους ιατρούς για περισσότερη βοήθεια.