Το ψάρι στην διατροφή κάνει καλό, όχι όμως αν περιέχει αυξημένα επίπεδα υδραργύρου. Γι’ αυτό και Αμερικανοί επιστήμονες συστήνουν την προσεκτική κατανάλωση ψαριών, ιδίως από γυναίκες που κυοφορούν, καθώς νέα έρευνα έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση σε υδράργυρο συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων διαταραχών, όπως κοιλιοκάκη, σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και νόσο του Addison.
Οι ειδικοί δεν έχουν πλήρη εικόνα γιατί οι άνθρωποι εκδηλώνουν αυτοάνοσα νοσήματα. «Ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων δεν εξηγείται γενετικώς, έτσι, μελετώντας περιβαλλοντικούς παράγοντες πιστεύουμε να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει και πώς θα μπορέσουμε να παρέμβουμε» υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Έμιλυ Σόμερς, καθηγήτρια στην Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Όπως φαίνεται, ο υδράργυρος είναι ένας από τους κύριους ενόχους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μέσω της κατανάλωσης ψαριών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτοαντισώματα –πρωτεΐνες που εμφανίζονται χρόνια πριν την αρχή κάποιας αυτοάνοσης διαταραχής. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γυναικών όχι μόνο γιατί σε αυτές είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν τέτοιες διαταραχές, αλλά και διότι ο μεθυλυδράργυρος (η συνηθέστερη μορφή που απαντάται στα ψάρια) αποβάλλεται από τον οργανισμό αργότερα απ’ ότι απορροφάται. Σε περίπτωση που αγνοούν ότι κυοφορούν, το παιδί που θα γεννηθεί απειλείται με σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό και νευρικό του σύστημα, αλλά και σε γονιδιακό επίπεδο…
Με τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια να παρουσιάζουν συνεχείς αυξητικές τάσεις, η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναθεώρησε ήδη την συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης από εγκύους στα 226-340 γραμμάρια, συστήνοντας μεταξύ άλλων είδη με χαμηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου όπως σολομό, γαρίδες, γάδο, τόνο (σε κονσέρβα) και βακαλάο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: