Ακόμη χειρότερα, πέραν της μειωμένης ενσυναίσθησης, η αϋπνία στους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δυσμενείς κλινικές εκβάσεις και ιατρικά λάθη που ενίοτε απειλούν την ζωή των ασθενών… Η έρευνα που πραγματοποίησε ο Venkatesh Basappa Krishnamurthy, επίκουρος καθηγητής στο Sleep Research and Treatment Center του Τμήματος Ψυχιατρικής του Penn State College of Medicine, φέρνει στο επίκεντρο την σημασία της αξιολόγησης και αντιμετώπισης της αϋπνίας στους εργαζομένους στον κρίσιμο τομέα της Υγείας και περίθαλψης.
Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Sleep, περιελάμβανε ειδικότητες όπως ιατρούς, επισκέπτες ιατρούς, νοσηλευτές/βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, ακτινολόγους και μικροβιολόγους, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται μόνο σε αυτές. Ο βαθμός ενσυναίσθησης των συμμετεχόντων μετρήθηκε βάσει του Δείκτη Διαπροσωπικής Αντίδρασης IRI (Interpersonal Reactivity Index) ενώ η αϋπνία βάσει του Insomnia Severity Index (ISI).
Όσοι είχαν πάνω από 8 στον δείκτη αϋπνίας, εμφάνισαν υψηλότερα αποτελέσματα και τις τέσσερεις υποκλίμακες του δείκτη IRI που μετρούν την φαντασία, την προοπτική ανάληψης, την ενσυναίσθητη ανησυχία και την προσωπική αγωνία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (American Academy of Sleep Medicine) η χρόνια αϋπνία επηρεάζει έως και το 10% του ενήλικου πληθυσμού το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολία να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει εν υπνώσει, είτε η αφύπνιση έρχεται νωρίτερα από το φυσιολογικό παρά τις ευκαιρίες για περισσότερο ύπνο.