Η Ανάσταση δεν ήρθε για τις 40 «εγκλωβισμένες» ψυχές του Παίδων «Αγ.Σοφία»
Τα 40 παιδιά βρίσκονται «παρκαρισμένα» από την Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας στο Παίδων «Αγ.Σοφία», μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφού αφαιρέθηκε από τους γονείς τους η επιμέλεια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν συγγενείς και δεν έχουν κανένα επισκεπτήριο, δεν πηγαίνουν καν σχολείο, ενώ οι μέρες τους περνούν χωρίς νόημα και χωρίς να λαμβάνουν ψυχολογική φροντίδα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν επιθετικότητα.
Τα παιδιά αυτά υφίστανται «κακοποίηση», υποστηρίζουν οι γιατροί του Παίδων «Αγ.Σοφία», Σοφία Ζώρη και Σωτήρης Σεμερτζιάν από την Επιτροπή Ειδικευόμενων Ιατρών Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
«Τα περισσότερα των παιδιών είναι ασυνόδευτα, με εξαίρεση όσα καλύπτονται για κάποιες ώρες ημερησίως από την παρουσία εθελοντών. Εν τω μεταξύ απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες-σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο. Γεγονός που συνιστά μια ξεκάθαρη μορφή ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ για τα ίδια τα παιδιά, που κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, χωρίς την αναγκαία στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Αναπόφευκτα, παιδιά τα οποία βρίσκονται εδώ προερχόμενα από ένα δυσμενές για εκείνα περιβάλλον, επιδεινώνουν την ψυχική τους κατάσταση και τη συμπεριφορά τους υπό αυτές τις συνθήκες», αναφέρουν οι δύο γιατροί σε επιστολή τους.
Η περιθωριοποίηση γεννά Βία
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση της συχνότητας περιστατικών που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο. Καταγράφονται αλλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ τους και κατά του προσωπικού του νοσοκομείου, αναφέρουν οι γιατροί:
«Μόνο την τελευταία βδομάδα δύο έφηβοι παρουσίασαν αυτοτραυματική συμπεριφορά, άλλοι έχουν προβεί σε επιθέσεις στο προσωπικό ασφαλείας, σε ιατρούς και νοσηλευτές με χειροδικία, απειλές με αιχμηρά αντικείμενα, προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Προ ολίγων ημερών σημειώθηκε ακόμη μία απρόκλητη επίθεση και τραυματισμός συναδέλφου, ειδικευόμενης της ΠΚ3 από έφηβο, ενώ υπήρξε και περιστατικό κακοποίησης νοσηλευόμενου παιδιού από άλλα ασυνόδευτα παιδιά».
Η περιθωριοποίηση που βιώνουν, εγκλωβισμένα στο χώρο των νοσοκομείων με ευθύνη κυβερνήσεων, εισαγγελέων και διοίκησης, αποτελεί το βασικό παράγοντα έκλυσης παραβατικότητας.
Απαξίωση του προβλήματος από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ.Σοφία» και το Υπουργείο Υγείας
Με απαξιωτικό και ανάλγητο τρόπο αντιμετωπίστηκαν οι γιατροί που ανέφεραν τα περιστατικά στη Διοίκηση, καθώς -όπως αναφέρουν οι ίδιοι- οι υπεύθυνοι τους έκλεισαν μεταφορικά και κυριολεκτικά την πόρτα:
«Χρόνια τώρα η διοίκηση και τα αντίστοιχα υπουργεία μας καλούν να κάνουμε υπομονή, ισχυρίζονται ότι κατανοούν την κατάσταση των παιδιών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Το πρόσφατο δελτίο τύπου των αρμόδιων Υπουργείων στις 17 Απριλίου 2019, για λειτουργία δύο ξενώνων για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών δεν είναι κάτι νέο, το ακούμε συνεχώς εδώ και χρόνια και το χρονοδιάγραμμα δύο μηνών που παρουσιάστηκε φαντάζει αστήρικτο».
Οι εργαζόμενοι αρνούνται, όπως λένε να γίνουν συνένοχοι στην κατ’εξακολούθηση κακοποίηση και αποστέρηση βασικών δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή.
«Η παρούσα κυβέρνηση σε συνέχιση των προηγούμενων, προχώρησε στο κλείσιμο δομών πρόνοιας , συνεχώς περικόπτει κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και για την Πρόνοια την ίδια στιγμή που απλόχερα δίνει φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες. Οι κυβερνήσεις έχουν απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, καθότι συνειδητά έχουν οδηγήσει αυτά τα παιδιά εκτός δομών πρόνοιας, στερώντας τους την κατάλληλη επιστημονική στήριξη και έχουν προκαλέσει την εκρηκτική αδιέξοδη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδος», λένε οι παιδίατροι του νοσοκομείο Παίδων.
Ποιός έχει την ευθύνη αυτών των παιδιών;
Οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν από τους υπεύθυνους να τους απαντήσουν στα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα:
- Ποιος έχει την ευθύνη φύλαξης των φιλοξενούμενων με εισαγγελική εντολή παιδιών, στα νοσοκομεία παίδων;
- Ποιος έχει την ευθύνη σε περίπτωση εξαφάνισής τους;
- Ποιος σε περίπτωση τραυματισμού τους;
- Ποιος σε περίπτωση που τραυματίσουν άλλο άτομο ή προκαλέσουν υλικές ζημιές;
- Τι προβλέπεται σε περίπτωση τραυματισμού εργαζόμενου ή υλικής ζημιάς στο νοσοκομείο;
- Βάσει ποιας νομοθεσίας παραμένουν τα παιδιά σε ομηρία στα νοσοκομεία παίδων;
- Για όσο διάστημα παραμένουν, ποιος έχει ευθύνη για την υγεία και την ευημερία τους;
- Με ποιο σχεδιασμό και συγκεκριμένες δράσεις θα επιτευχθεί η οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου;
Οι γιατροί απαιτούν:
- Άμεση λύση για τα παιδιά, με κατάλληλες κρατικές δομές φιλοξενίας, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
- Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
- Να προσληφθεί προσωπικό στα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας για την προστασία του παιδιού. Να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές πρόνοιας που έχουν κλείσει. Να μπει τέλος στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.
- Άμεση λήψη μέτρων προστασίας των νοσηλευόμενων και φιλοξενούμενων παιδιών, καθώς και όλων των εργαζομένων στον χώρο του νοσοκομείου.
Εκ νέουν απεργία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγ.Σοφία»
Οι γιατροί του Παίδων «Αγ.Σοφία» καλούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συμμετέχουν συλλογικά σε στάση εργασίας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» την Τρίτη 30 Απριλίου 2019, από τις 08.00 έως τις 14.00.
Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετούνται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μόνο τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, δεν θα λειτουργήσουν οι κλινικές με το ισχύον πρόγραμμα, αλλά θα υπάρχει μόνο ένας ιατρός ως προσωπικό ασφαλείας.