Με τις αποκαλύψεις για τον συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της German Wings να κατακλύζουν τον διεθνή Τύπο, η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Όρασης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Ιατρικής Yonsei στην Σεούλ δεν θα μπορούσε να ήταν πιο επίκαιρη. Αναλύοντας τις απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ψυχική τους υγεία σχεδόν 30.000 ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογικές εξετάσεις, διαπίστωσαν ότι ένα ποσοστό 16% ανέφερε αυτοκτονικό ιδεασμό ενώ 1% αποπειράθηκε να κάνει τις σκέψεις για αυτοκτονία πράξη. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο το 4% είχε διαγνωσθεί με κατάθλιψη, ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια για τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν ήταν μόλις 2%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τάιλερ Χιουνγκταεκ Ριμ, η ποιότητα ζωής τους μειώθηκε καθώς η όρασή τους επιδεινώνονταν. Οι συμμετέχοντες με την χειρότερη όραση –εξαιρετικά χαμηλή όραση ή καθόλου αντίληψη του φωτός– είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες αυτοκτονικού ιδεασμού και τρείς φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική όραση.
«Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης συχνά υποφέρουν από σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες» επισημαίνουν στο British Journal of Ophthalmology οι ερευνητές. «Οι οφθαλμίατροι έχουν ευθύνη να συμβάλλουν στην μείωση των αυτοκτονικών τάσεων και την πρόληψη της αυτοχειρίας από άτομα που πάσχουν από χαμηλή οπτική οξύτητα, ενθαρρύνοντάς τους να αναζητούν ψυχιατρική φροντίδα και ιδίως εκείνους που υπόκεινται σε σοβαρή (ψυχολογική) πίεση λόγω της οφθαλμικής τους πάθησης» τονίζουν.