Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας έως και 25%, ιδίως στους άνδρες και τους μεσήλικες, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα σε σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Epidemiology. Όπως ανακάλυψαν, οι κάτοικοι της κομητείας του Σωλτ Λεϊκ ήταν πιθανότερο να διαπράξουν αυτοκτονία μέσα σε τρείς ημέρες από την έκθεσή τους σε αυξημένα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου ή σε υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (ΡΜ 2,5) δηλαδή σωματιδίων καπνού και αχλής διαμέτρου 2,5 μικρών ή και λιγότερο.
Αναλύοντας δεδομένα από τις αυτοκτονίες 1.546 ανθρώπων κατά την δεκαετία 2000-2010, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν στις επόμενες τρείς ημέρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κινδύνου για άτομα που εκτέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν 5% για το ίδιο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Στις ηλικίες 36-64 η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας κατά 20%, την ώρα που η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων συνδέθηκε με 7% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις αυτοκτονίες. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του 2010 που είχε δημοσιευθεί στο American Journal of Psychiatry, οι κάτοικοι επτά και πλέον πόλεων στην Νότια Κορέα βρέθηκε ότι είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν δύο ημέρες μετά την έκθεσή τους σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως η κρίση αύξησε τις αυτοκτονίες στην χώρα μας! Παγκόσμια Ημέρα