Τα αποτελέσματα εξάχρονης έρευνας που διεξήγαγαν Βρετανοί επιστήμονες και δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet συσχετίζουν την χρήση ινδικής κάνναβης με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Μάλιστα η επικεφαλής της σχετικής έρευνας Μάρτα ντι Φόρτι από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Κing's College στο Λονδίνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα αυξανόμενη χρήση του «skunk», ενός ιδιαίτερα ισχυρού τύπου κάνναβης.
«Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ κάνναβη, οι χρήστες του δραστικού «skunk» κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από ψύχωση ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που κάνουν καθημερινή χρήση είναι ακόμη μεγαλύτερος, σημειώνοντας πενταπλάσια αύξηση εν σχέσει με άτομα που δεν έκαναν ποτέ χρήση» δηλώνει χαρακτηριστικά. Βάσει δεδομένων σχετικά με τον αριθμό ατόμων που εκδήλωσαν ψύχωση την περίοδο 2005-2011, η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων εκδήλωσης ψυχωτικών διαταραχών μπορούσε να προληφθεί αν κανείς δεν κάπνιζε κάνναβη υψηλής δραστικότητας «skunk».
Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γιατροί να ρωτούν όχι μόνο για τυχόν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και για την συχνότητα χρήσης τους, προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερο τον κίνδυνο. Το 2010, αντίστοιχη έρευνα σε 3.800 νεαρούς ενήλικες στην Αυστραλία ανακάλυψε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψύχωσης μεταξύ ατόμων που άρχισαν να κάνουν χρήση κάνναβης από μικρή ηλικία και συνέχισαν για αρκετά χρόνια αργότερα.