Η διαγνωσθείσα διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΑDHD) διπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου
Η διαγνωσθείσα διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας «πριονίζει» το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων από αυτή, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus, αναλύοντας τα αποτελέσματα πανεθνικής προοπτικής μελέτης κοόρτης 1,92 εκατομμυρίων ενηλίκων και εφήβων Δανών εκ των οποίων 32.000 είχαν την συγκεκριμένη διαταραχή. Όπως διεπίστωσαν, τα άτομα με διαγνωσθείσα ADHD στην ενήλικη ζωή τους κινδύνευαν δύο φορές περισσότερο από εκείνους στους οποίους η διαταραχή είχε εντοπισθεί κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες ενώ συντρέχοντες με την ADHD παράγοντες όπως εναντιωματική-προκλητική διαταραχή, διαταραχή διαγωγής ή διαταραχές από χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως ιδιαιτέρως επιβαρυντικοί. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να θορυβήσουν γονείς και ασθενείς, αλλά σύμφωνα με τον Στήβεν Φαραόνι, καθηγητή Ψυχιατρικής και διευθυντή ψυχιατρικών ερευνών παιδιών και εφήβων στο SUNY Upstate Medical University της Νέας Υόρκης, σε απόλυτα μεγέθη ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ατόμου δεν είναι τόσο υψηλός ενώ δύναται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο με θεραπεία.
Εδώ ξεκινά η αντιπαράθεση των επιστημόνων. Σε προηγούμενη μελέτη Δανοί ερευνητές τάσσοντο υπέρ της φαρμακευτικής αγωγής για τον περιορισμό της απροσεξίας και του παρορμητισμού σε πάσχοντες από ADHD, υποστηρίζοντας ότι τα φάρμακα είχαν αποτέλεσμα σε προσομοίωση οδήγησης. Αντιθέτως, επιφανείς Καναδοί επιστήμονες επιχειρηματολογούν κατά της «ριζοσπαστικής υπερ-διάγνωσης» ψυχικών παθήσεων, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν η θεραπεία περιελάμβανε περισσότερη ψυχοθεραπεία παρά φάρμακα. Μάλιστα προειδοποιούν για την συνταγογράφηση αναποτελεσματικών αντιψυχωσικών φαρμάκων σε παιδιά και νέους, με παρενέργειες όπως αφύσικες κινήσεις, πρόσληψη βάρους και ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.