Iatropedia

Οι εαρινοί αλλεργιογόνοι παράγοντες «ενοχοποιούνται» για την έξαρση της ξηροφθαλμίας

Για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες συνδέουν ευθέως την ξηροφθαλμία με εποχιακούς αλλεργιογόνους παράγοντες καθώς επιβεβαίωσαν ότι η έξαρση των περιπτώσεων της συγκεκριμένης πάθησης συμβαδίζει υπόπτως με την ανοιξιάτικη… «κίτρινη γιορτή» της γύρης.

Η νέα οφθαλμολογική έρευνα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι καταδεικνύει την επιβεβαιωμένη και επισήμως πλέον σχέση της αύξησης των περιστατικών ξηροφθαλμίας με την… πανταχού παρούσα, τέτοια εποχή, γύρη. Αυτή, λένε, είναι ο κύριος ένοχος για τα κόκκινα, ερεθισμένα μάτια που «καίνε» και κλαίνε και κάνουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων μαρτύριο αντί να χαίρονται την Άνοιξη όπως οι υπόλοιποι.

Η ξηροφθαλμία επηρεάζει μία στις πέντε γυναίκες και έναν στους δέκα άνδρες αλλά μέχρι σήμερα αλλεργιογόνοι παράγοντες και ξηροφθαλμία θεωρούντο δύο ξεχωριστά πράγματα. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας Ophthalmology, η άμεση σύνδεση τώρα των δύο σημαίνει ότι οι πάσχοντες μπορούν να προφυλαχτούν από την εαρινή επίθεση της αλλεργίας χρησιμοποιώντας εκτός από λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) και ειδικά γυαλιά όταν ασχολούνται με εποχιακές εργασίες στον κήπο ή ειδικά φίλτρα μέσα στο σπίτι –για τις πιο βαριές περιπτώσεις.

Η στατιστική κορύφωση των περιστατικών ξηροφθαλμίας όμως δεν παρατηρείται μόνο την Άνοιξη αλλά και κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η σκόνη και η ξηρή ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς χώρους πλήττουν ξανά τους πιο ευαίσθητους. Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συσχετισμός της ξηροφθαλμίας με διάφορες εποχές θα βοηθήσει περισσότερο γιατρούς και πάσχοντες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα ανάλογα με την εποχή του χρόνου.