Η ΕΕ ανακοίνωσε το σχέδιό της για να μειωθεί η εξάρτησή της από την Ασία για κρίσιμα φάρμακα

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πράξη για τα Κρίσιμα Φάρμακα (CMA).

Το σχέδιό της για την μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για κρίσιμα φάρμακα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η εφαρμογή του θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες λόγω κόστους.

Η Κομισιόν παρουσίασε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πράξη για τα Κρίσιμα Φάρμακα (Critical Medicines Act – CMA). Είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία στην παραγωγή 270 φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θεωρούνται ως κρίσιμης σημασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην ΕΕ.

Το νομοσχέδιο προτρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να τερματίσουν την πρακτική της ανάθεσης διαγωνισμών για γενόσημα φάρμακα αποκλειστικά με βάση την τιμή. Η πρακτική αυτή ρίχνει διαρκώς τις τιμές. Και οι ευρωπαίοι παραγωγείς τους χάνουν από τους ανταγωνιστές τους σε Κίνα και Ινδία.

Οι συνέπειες είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δραστικές ουσίες για το 80% των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες άλλες σκευάσματα.

Συνολικά, η Ευρώπη εξαρτάται από την Ασία για το 60-80% των φαρμάκων της, σύμφωνα με άρθρο που έδωσαν στη δημοσιότητα 11 υπουργοί Υγείας της ΕΕ. Το άρθρο συνυπογράφουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Διαβάστε ακόμα Φάρμακα: Ελλάδα, Κύπρος και άλλες εννέα χώρες της ΕΕ ζητούν να ενταχθούν στις αμυντικές δαπάνες

EMA: Σοβαρές ελλείψεις στην Ευρώπη σε 16 κρίσιμα φάρμακα – Ποια λείπουν και στην Ελλάδα

Την τελική απόφαση για τους διαγωνισμούς, πάντως, δεν θα έχει η Κομισιόν. Θα την έχουν τα Υπουργεία Υγείας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τις δημοσιονομικές πιέσεις από την αλλαγή στρατηγικής, δήλωσε στο Reuters υπουργός υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ελπίδες και αμφιβολίες

«Αν μπορώ να εξοικονομήσω χρήματα από την ινσουλίνη, λ.χ., θα το κάνω. Και αυτό διότι κάθε ευρώ που γλιτώνω, μου επιτρέπει να παράσχω φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς, για τις νευροεκφυλιστικές νόσους κ.λπ.», είπε.

Στο σχέδιο νόμου της Κομισιόν, προτρέπονται οι Αρχές των κρατών-μελών να χρησιμοποιούν και άλλα κριτήρια εκτός από την τιμή, κατά την υποβολή προσφορών για φάρμακα. Εξαιρούνται, όμως,  οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορεί να γίνει αλλιώς «για λόγους που σχετίζονται με την χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας».

Αυτό εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί η Πράξη για τα Κρίσιμα Φάρμακα να επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια την προσπάθεια αλλαγής των νόμων για την προμήθεια φαρμάκων. Και αυτό διότι στη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκαν όλα τα τρωτά σημεία, που άφησαν τους Ευρωπαίους (και την Ελλάδα) εκτεθειμένους σε ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Στόχος της Κομισιόν είναι να εξασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά και σε καινοτόμα φάρμακα. Οι αλλαγές που προτείνει, όμως, δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί.

Φωτογραφία: iStock