Iatropedia

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την πρώτη ψυχεδελική μελέτη σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες

Psychedelic Magic Mushrooms on a lightbox with a pill bottle an eye loupe.

Στόχος να διαπιστωθεί αν η προσέγγιση αυτή βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την ψυχολογική δυσφορία

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη θεραπεία ατόμων που βρίσκονται σε παρηγορητική φροντίδα -ατόμων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες- με ψυχεδελικές ουσίες χρηματοδοτεί για πρώτη φορά ιστορικά η Ευρώπη. Στόχος να διαπιστωθεί αν η προσέγγιση αυτή βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται λόγω της κατάστασής τους.

Σύμφωνα με το Politico, οι εργασίες για την κλινική δοκιμή ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Η κλινική δοκιμή αφορά τη μελέτη των επιδράσεων της ψιλοκυβίνης -της ουσίας που βρίσκεται στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια»- σε ασθενείς με τέσσερις προοδευτικές ασθένειες: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και άτυπη νόσο του Πάρκινσον.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ χρηματοδοτεί πλήρως μελέτη για ένα ψυχεδελικό, διαθέτοντας περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος της Horizon Europe.

Και ενώ προηγούμενες μελέτες έδειξαν πολλά υποσχόμενες για τη δύσκολα θεραπεύσιμη κατάθλιψη, καθώς και για άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, αυτή θα είναι η πρώτη που γίνεται σε μια ευρύτερη ομάδα ασθενών.

Η δοκιμή, η οποία συντονίζεται από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Groningen (UMCG), στην Ολλανδία, θα παρακολουθήσει περίπου 100 ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπεία σε τέσσερα διαφορετικά μέρη στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Δανία.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν αρκετές συνεδρίες με θεραπευτές, οι οποίοι θα λαμβάνουν επίσης υπόψη και τα συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματά τους.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, στο πλαίσιο της δοκιμής αυτής οι ασθενείς θα έχουν δύο συνεδρίες με ψιλοκυβίνη. Η πρώτη με μια χαμηλότερη δόση για να εξοικειωθούν με την εμπειρία. Ορισμένοι συμμετέχοντες θα λάβουν, ωστόσο, εικονικό φάρμακο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Robert Schoevers, ψυχίατρος από το UMCG, λέει ότι ένα από τα κύρια ερωτήματα στον τομέα της έρευνας είναι πόσες ψυχεδελικές εμπειρίες χρειάζονται για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

«Θα είναι μία φορά και μετά ψυχοθεραπεία; Πρέπει να διερευνήσουμε τι χρειάζεται», είπε.

Το πρωτόκολλο μελέτης καταρτίζεται φέτος και η δοκιμή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2027.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

8 μύθοι για το αλκοόλ που έχει καταρρίψει η επιστήμη

Καρδιακός ρυθμός: Τι αποκαλύπτει για την υγεία μας, από τον καφέ και το αλκοόλ μέχρι τον ύπνο και το στρες

Άνοια σε νεαρή ηλικία: 5 βήματα για να προφυλαχθείτε