Η επείγουσα ανάγκη της χώρας για υγειονομική μεταρρύθμιση στο 23ο συνέδριο HealthWorld
Το συνέδριο Healthworld, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει 22 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα δρώμενα του κλάδου υγείας στη χώρα μας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), του PhARMA Innovation Forum (PIF), της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) και της MedTech Europe.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η θεματολογία του φετινού συνεδρίου εστιάζεται σε δύο εξαιρετικά σημαντικούς και αλληλένδετους άξονες, στην πολυεπίπεδη αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και της καινοτομίας γενικότερα, καθώς αυτή επηρεάζει όχι μόνο τον τομέα της υγείας, αλλά επίσης τους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, της οικονομίας αλλά και της εργασίας και επίσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας με βάση την αξία. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν θέματα όπως οι μελλοντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και κατά πόσο οι χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές, το μακροοικονομικό περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, η ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών χρηματοδότησης στο σημερινό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από περιορισμούς στον προϋπολογισμό, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και πως μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών, ο προγραμματισμός δράσεων οι οποίες θα μετασχηματίσουν την υγειονομική περίθαλψη ώστε να μπουν σήμερα οι βάσεις για έναν υγιέστερο πληθυσμό στο μέλλον, οι αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και το πως επηρεάζουν την πολιτική υγείας και τέλος η ένταξη νέων νοσοκομείων και μονάδων υγείας στο ευρύτερο σύστημα υγείας. Μέσα από τις ουσιαστικές συζητήσεις θα αναδειχθούν καλές πρακτικές και θα εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα που θα υποστηρίξουν το σύστημα υγείας της χώρας μας στο μέλλον καθιστώντας το ανθεκτικό και βιώσιμο.
O πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε: «Στο φετινό 23ο συνέδριο HealthWorld πραγματευόμαστε την επείγουσα ανάγκη της χώρας μας για υγειονομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, καθοριστική εθνική επένδυση και, πάνω απ’ όλα, ηθική υποχρέωση όλων που υπερβαίνει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Με δεδομένες τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας, μέσα από το HealthWorld υπογραμμίζουμε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση, τις υποδομές, καθώς στην προσέλκυση και απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ επιπλέον υπερθεματίζουμε τη σημασία της πρόληψης και της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με γνώμονα την ουσιαστική συμπερίληψη, χαρτογραφούμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με τη φροντίδα να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και όχι προνόμιο. Και ενώ καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις αλλεπάλληλες προκλήσεις των καιρών μας, αναζητούμε ένα τρόπο να ενισχύσουμε το υγειονομικό μας σύστημα με όρους βιωσιμότητας, καθώς θα θέτουμε ταυτόχρονα τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Εξαίρετοι ομιλητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο μας τιμούν με την παρουσία τους στη δυναμική πλατφόρμα του 23ου HealthWorld, όπου θα αναλύσουν επίκαιρα προβλήματα, θα αναζητήσουν ρεαλιστικές λύσεις και θα χαράξουν πολιτική που θα καθορίσει το μέλλον ενός τομέα που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, τόνισε: «Οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, η αλματώδης πρόοδος της επιστήμης και νέα καινοτόμα φάρμακα δημιουργούν νέες συνθήκες στον τομέα της υγείας, προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς. Η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά και η ανάδειξη της αξίας των νέων θεραπευτικών λύσεων όχι μόνο για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αλλά και για την οικονομία, την ανάπτυξη, την αγορά εργασίας και την κοινωνική ευημερία, αποτελούν βασικούς στόχους του φετινού 23ου HealthWorld. Εξίσου σημαντικός στόχος του Συνεδρίου είναι η προώθηση της συζήτησης για ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ φαρμακευτικής βιομηχανίας και Πολιτείας που θα οδηγήσει άμεσα στην οικοδόμηση ενός σταθερού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τη φαρμακευτική καινοτομία».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σπύρος Γκίκας, υπογράμμισε: «Η παγκόσμια βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πρόοδος δεν συνιστά απλώς ένδειξη της αδιάκοπης καινοτομίας, αλλά και της συνεχούς δέσμευσης προς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Με την ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας, η εφαρμογή έξυπνων συσκευών, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων έχει ήδη καταστεί πραγματικότητα, και όχι απλώς μελλοντική τάση. Ωστόσο, η καινοτομία από μόνη της δεν είναι επαρκής. Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τεχνολογική πρόοδος είναι προσβάσιμη, βιώσιμη και πράγματι επικεντρώνεται στον άνθρωπο για τον οποίο έχει σχεδιαστεί. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο της εξέλιξής της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με τη σωστή υποστήριξη, τις απαραίτητες επενδύσεις και μια στρατηγική προσέγγιση, η χώρα έχει τη δυνατότητα να καταστεί ηγέτης στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση νέων ιατρικών τεχνολογιών».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ποτά μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας [μελέτη]
Άνοια: Αδιάγνωστο το 75% των περιστατικών παγκοσμίως – Οι 14 παράγοντες κινδύνου
Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις – Τι έδειξε νέα μελέτη