Iatropedia

Η φρουκτόζη πίσω από την «επιδημία» διαβήτη Τύπου 2

Οι ειδικοί ενοχοποιούν τώρα τα πρόσθετα γλυκαντικά ως βασικό υπαίτιο για την «ενδημικών διαστάσεων», σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, έξαρση του διαβήτη Τύπου 2

Οι πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες όπως η φρουκτόζη ή το αμυλοσιρόπιο συνδέονται ευθέως πλέον με την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2 και άλλων διαταραχών στον μεταβολισμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου», οι διατροφολόγοι προειδοποιούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθυγιεινών γλυκαντικών και να εντάξουν στην καθημερινή τους δίαιτα… κανονικές τροφές, πολλά φρούτα και λαχανικά.

Οι πάσχοντες από διαβήτη Τύπου 2 ανά τον κόσμο υπερδιπλασιάσθηκαν τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τα 347 εκατομμύρια ανθρώπους το 2008 από 153 που ήταν το 1980. Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους από τα πρόσθετα γλυκαντικά όπως η φρουκτόζη που βρίσκονται στις περισσότερες έτοιμες τροφές και κυρίως στα αναψυκτικά, ανθρακούχα και μη: αποτελέσματα μελετών και κλινικές δοκιμές συμπεραίνουν ότι υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης διαταράσσει τον ρυθμό του μεταβολισμού και προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη –κατάσταση κατά την οποία τα όργανα του σώματος δεν απορροφούν καλά την ινσουλίνη, οδηγώντας σε μεταβολικό σύνδρομο και σε προδιαβητικό στάδιο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει τα πρόσθετα σακχαρώδη να μην υπερβαίνουν τον 10% του ημερησίου θερμιδικού φορτίου, σύσταση η οποία προφανώς… πάει περίπατο, από την στιγμή που το 75% των έτοιμων συσκευασμένων φαγητών και αναψυκτικών/χυμών είναι φουλ στα γλυκαντικά. Δεν υπάρχει βιολογικός λόγος για πρόσθετα σακχαρώδη στο διαιτολόγιό μας, τονίζουν οι συντάκτες της σχετικής έρευνας στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως ο περιορισμός τους είναι «η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την διασφάλιση της μελλοντικής μας υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;