Ένας ειδικός τύπος συνθετικής ζάχαρης μπορεί να είναι το τελευταίο όπλο των επιστημόνων κατά των επικίνδυνων, επίμονων και ανθεκτικών στα συνήθη αντιβιοτικά παθογόνων βακτηρίων. Εμπνευσμένοι από τον τρόπο με τον οποίο τα τοιχώματα των κυττάρων στα βακτήρια συγκρατούνται από πολυμερή σακχάρων, Αυστραλοί ερευνητές σε συνεργασία με την εταιρία βιοτεχνολογίας Alchemia σκέφτηκαν να προσθέσουν τροποποιημένα μόρια σακχάρου καθιστώντας έτσι προβληματικό τον σχηματισμό των κυτταρικών τοιχωμάτων με αποτέλεσμα την εξόντωση των βακτηρίων!
Όπως εξηγεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications ο διευθυντής του Κέντρου Λύσεων για Σούπερ-ιούς του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Matt Cooper, τα βακτήρια έχουν κυτταρικά τοιχώματα «σαν τους τοίχους των σπιτιών, μόνο που αντί για κονίαμα τα τοιχώματα συγκρατούνται από πολυμερή σακχάρων. Αν όμως προσθέσεις ένα από τα τροποποιημένα μας μόρια, η συνεκτική διαδικασία σταματά καταστρέφοντας τα τοιχώματα και σκοτώνοντας τα βακτήρια» λέει χαρακτηριστικά.
Τα τοιχώματα των κυττάρων ήταν στόχος αντιβιοτικών (πενικιλίνη, βανκομυκίνη) και πριν, όμως η διαφορά είναι ότι τώρα διακόπτεται το σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης διαδικασίας, τονίζει. Σύμφωνα με τον έτερο επικεφαλής της ερευνητική ομάδας, Δρα Johannes Zuegg, ήδη έχουν εξετασθεί εκατοντάδες παραλλαγές τροποποιημένων μορίων σακχάρου προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια δίχως όμως να είναι τοξικά για τα ανθρώπινα κύτταρα.