Iatropedia

Η γρίπη των πτηνών είχε μολύνει τις αγελάδες στις ΗΠΑ μήνες πριν γίνει αντιληπτή

Τα ευρήματα νέας έρευνας με κυβερνητική χρηματοδότηση. Από πότε πιστεύεται ότι κυκλοφορούσε ο ιός.

Η γρίπη των πτηνών πιθανώς κυκλοφορούσε σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ επί τέσσερις μήνες πριν γίνει αντιληπτή η παρουσία της, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας (USDA) ανακοίνωσε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Τέξας στις 25 Μαρτίου 2024. Είχαν, όμως, προηγηθεί αναφορές για μειωμένη παραγωγή γάλακτος σε αγελάδες αρκετών πολιτειών.

Το USDA είχε εκτιμήσει ότι οι αγελάδες μολύνθηκαν από αποδημητικά άγρια πτηνά από τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών. Η έξαρση επεκτάθηκε στη συνέχεια κυρίως με τις διαπολιτειακές μετακινήσεις των ζώων, σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδότησε μεταξύ άλλων το USDA.

Ο ιός έχει πλέον ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 36 κοπάδια σε εννέα αμερικανικές πολιτείες. Ανενεργά θραύσματα του γενετικού υλικού του έχουν επίσης ανιχνευθεί στο 20% των δειγμάτων γάλακτος και γαλακτοκομικών και σε άλλες πολιτείες.

Τη νέα έρευνα πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Michael Worobey, καθηγητή Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι ερευνητές εξέτασαν τις γενετικές αλληλουχήσεις του ιού Η5Ν1 που έδωσε στη δημοσιότητα το USDA στις 21 Απριλίου. Στόχος τους ήταν να τις ταξινομήσουν κατά χρονολογική σειρά και να βρουν ποια ήταν η πρώτη.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως η παρούσα έξαρση στις αγελάδες προήλθε από ένα και μόνο συμβάν μετάδοσης που έγινε στα τέλη του 2023!

Οι επιστήμονες κατ’ επανάληψιν επέκριναν το USDA ότι καθυστερούσε να δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να ιχνηλατήσουν την πορεία του ιού.

Ζώα με συμπτώματα από τις αρχές Ιανουαρίου

Στην παρούσα έξαρση, έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση από γρίπη των πτηνών ενός εργαζομένου σε εκτροφείο αγελάδων. Ο εργαζόμενος νόσησε ήπια, παρουσιάζοντας μόνον επιπεφυκίτιδα. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά, τα οποία εκλήφθησαν ως κοινή γρίπη.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι κτηνίατροι είχαν παρατηρήσει ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου ανεξήγητη μείωση στην παραγωγή του γάλακτος των αγελάδων. Είχαν επίσης παρατηρήσει μείωση της όρεξης των ζώων και της ποιότητας του γάλακτος που παρήγαγαν.

Η νέα έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση. Προσχέδιό της, όμως, αναρτήθηκε στον διακομιστή βιολογικών ερευνών bioRxiv.

Σύμφωνα με αυτήν, ο ιδιαίτερα λοιμογόνος ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) ανιχνεύθηκε κυρίως στον μαστικό ιστό και στο γάλα των αγελάδων. Ανιχνεύθηκε επίσης σε γάτες και άλλα οικόσιτα ζώα που έπιναν μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.

Φωτογραφία: iStock