Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στις ΗΠΑ: Ποιες πολιτείες έχουν κρούσματα σε ανθρώπους

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τι συμπτώματα εκδήλωσαν οι ασθενείς και πώς αντιμετωπίστηκαν. Τι λένε οι Αρχές.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από τη γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ, που πλέον μετρούν πάνω από 30 κρούσματα από την άνοιξη έως τώρα. Τον μεγαλύτερο αριθμό έχει η Καλιφόρνια, ενώ στις πολιτείες με περιστατικά σε ανθρώπους προστέθηκε πλέον και η Ουάσινγκτον.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκαν ακόμα δύο κρούσματα στην Καλιφόρνια. Με αυτά η ηλιόλουστη πολιτεία έχει πλέον φθάσει τα 13 από τα τέλη Αυγούστου, όταν ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά ο ιός Η5Ν1 στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες της.

Στην Ουάσινγκτον, το πολιτειακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως βρέθηκαν μολυσμένοι τέσσερις άνθρωποι. Όλοι τους εργάζονταν σε πτηνοτροφική μονάδα όπου νωρίτερα τον Οκτώβριο είχαν βρεθεί μολυσμένα πουλερικά. Εκκρεμεί η επιβεβαίωση από τις ομοσπονδιακές Αρχές (τα CDC).

Πλέον οι αμερικανικές πολιτείες όπου η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει (και) ανθρώπους είναι έξι. Τα κρούσματα σε αυτές είναι συνολικώς 31. Οι Αρχές γνωρίζουν τον τρόπο μόλυνσης για όλα, εκτός από ένα (τον ασθενή του Μισούρι).

Ανά πολιτεία

Οι 13 από τους ασθενείς μολύνθηκαν από πουλερικά και οι 17 από αγελάδες. Ειδικότερα, τα κρούσματα ανά πολιτεία και τρόπο μόλυνσης είναι:

  • Καλιφόρνια: 13 – όλοι οι ασθενείς είχαν επαφή με μολυσμένες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες
  • Κολοράντο: 10 – ένας ασθενής είχε επαφή με μολυσμένες αγελάδες, οι υπόλοιποι 9 με μολυσμένα πουλερικά
  • Ουάσινγκον: 4 – όλοι είχαν επαφή με μολυσμένα πουλερικά
  • Μίσιγκαν: 2 – είχαν επαφή με μολυσμένες αγελάδες
  • Μισούρι: 1 – άγνωστος τρόπος μόλυνσης
  • Τέξας: 1 – είχε επαφή με μολυσμένες αγελάδες

Οι ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα. Πολλοί είχαν μόνο κοκκίνισμα ή έκκριμα από τα μάτια (επιπεφυκίτιδα). Άλλοι, όπως αυτοί της Ουάσινγκτον, είχαν και αναπνευστικά συμπτώματα. Όλοι τους έκαναν θεραπεία με αντιϊικά φάρμακα. Κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο για τη γρίπη των πτηνών. Ο ασθενής του Μισούρι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο πριν μάθει ότι έχει γρίπη των πτηνών, επειδή ήταν ηλικιωμένος με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Παρακολουθούν εκατοντάδες εργαζόμενους

Οι Αρχές της Καλιφόρνιας, όπου η γρίπη των πτηνών διασπείρεται ασταμάτητα μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, έχουν υπό παρακολούθηση εκατοντάδες εργαζόμενους σε κτηνοτροφικές μονάδες, σύμφωνα με τα CDC.

Κάθε φορά που κάποιος εκδηλώνει ύποπτα συμπτώματα, ελέγχεται για τη νόσο. Όσοι βγαίνουν θετικοί, επαληθεύονται από τα CDC.

Οι τέσσερις ασθενείς της Ουάσινγκτον εκδήλωσαν συμπτώματα ήπιας λοίμωξης του αναπνευστικού, είπε ο Dr. Steven Krager, υπεύθυνος Υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας Benton-Franklin όπου καταγράφηκαν. Τα συμπτώματα αυτά ήταν:

  • Συνάχι
  • Πονόλαιμος
  • Ήπιος βήχας

Είχαν επίσης συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, πρόσθεσε. Η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί στις 15 Οκτωβρίου στην πτηνοτροφική μονάδα όπου εργάζονταν. Την Παρασκευή ελέγχθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι με ύποπτα συμπτώματα. Αργά το Σάββατο διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις ήταν θετικοί.

Η επιδημία στα πουλερικά της συγκεκριμένης μονάδας είναι η πρώτη για το 2024 στην Ουάσινγκτον.

Οι ειδικοί τονίζουν πως σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, σχεδόν όλοι οι ασθενείς στις ΗΠΑ μολύνθηκαν από την επαφή τους με άρρωστα ζώα. Όσο όμως μεταδίδεται ο ιός που προκαλεί γρίπη των πτηνών, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί. Και ίσως τελικά αποκτήσει τη δυνατότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων.

Έως στιγμής, έχει αποκτήσει εξαιρετική ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ άλλων θηλαστικών. Στις ΗΠΑ, τα μολυσμένα κοπάδια των αγελάδων ανέρχονται πλέον σε 324 σε 14 πολιτείες.  Τα 124 βρίσκονται στην Καλιφόρνια.

Ο κίνδυνος μόλυνσης για τον γενικό πληθυσμό είναι ακόμα χαμηλός, σύμφωνα με τα CDC. Οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφία και κτηνοτροφία κινδυνεύουν και πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα αυτοπροστασίας.

Φωτογραφία: iStock