Iatropedia

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα νούμερα της φαρμακευτικής δαπάνης που δεν «βγαίνουν»

Αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα αλλά και για την συνάντηση με τους ιατρικούς διευθυντές των νοσοκομείων που έλαβαν σχετικές οδηγίες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, απέστειλε χθες το βράδυ η Αριστοτέλους. Όπως φαίνεται ωστόσο από το ρεπορτάζ, δύσκολα, πολύ δύσκολα (!) θα βρεθεί τρόπος να είναι πάντα επαρκώς εφοδιασμένα τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η προβλεφθείσα νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι για φέτος στα 570 εκατ. ευρώ. Αν ισχύσει νοσοκομειακό clawback θα έχουμε πρόβλημα… Αλλά εφόσον πάει καλά η συνεργασία που προσπαθεί ο ΣΦΕΕ με την κυβέρνηση με τις ευλογίες του κ. Καρόνε, ας θεωρήσουμε ότι το clawback στα φάρμακα αυτά δεν θα ισχύσει τελικά και θα εξομαλυνθεί η κατάσταση από αυτήν την πλευρά.

Ωστόσο, οι σοβαρά πάσχοντες είναι συγκεκριμένοι, αυξανόμενοι και έχουν ανάγκη από ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει για να κρατηθούν στην ζωή. Και το καινοτόμο φάρμακο στοιχίζει ακριβά. Η δε Πολιτεία τους το οφείλει αυτό είτε έχουμε κρίση είτε όχι!

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει clawback σε νοσοκομειακό φάρμακο θα αναφέρουμε το εξής απλό: Ένας ογκολογικός ασθενής έχει γνωμάτευση από γιατρό του Δημοσίου ότι πάσχει από καρκίνο και η ενδεδειγμένη θεραπεία του είναι η Χ. Η φαρμακευτική εταιρία προμηθεύει το νοσοκομείο με την ενδεδειγμένη αυτή θεραπεία στην ποσότητα που ζητάει το νοσοκομείο. Κι αν στο τέλος του 6μηνου ξεπεραστεί ο κλειστός προϋπολογισμός που έχει οριστεί από την Πολιτεία, τότε η φαρμακευτική καλείται να πληρώσει την υπέρβαση από αυτόν τον προϋπολογισμό!!! Ποια εταιρία δέχεται να το κάνει αυτό, τουλάχιστον αδιαμαρτύρητα;

Οι φαρμακευτικές ζητούν λοιπόν τώρα να μην πέσουν άλλο οι τιμές των φαρμάκων τους στην Ελλάδα (καθώς ως χώρα «αναφοράς» για τρίτες χώρες, η χώρα μας παρασύρει προς τα κάτω την τιμή και αλλού, ζημιώνοντας την εταιρία παγκόσμια), αλλά να γίνονται συμφωνίες προμήθειας των φαρμάκων που χρειάζεται κάθε νοσοκομείο με πιο συμφέρουσες συνολικές τιμές ώστε να χάνει η εταιρία μόνο εντός κι όχι εκτός Ελλάδος. Επίσης, να ελέγχεται με αυστηρά θεραπευτικά πρωτόκολλα ποιος ασθενής πρέπει και ποιος όχι να λάβει την κάθε θεραπεία και σε ποια ποσότητα.

Τα νοσοκομειακά φάρμακα είχαν πάει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να φύγει το οικονομικό «βάρος» από τα νοσοκομεία. Τώρα επιστρέφουν, υποτίθεται για την διευκόλυνση των πασχόντων. Αλλά αυτό ελέγχεται, καθώς τα ράφια είναι προσωρινώς άδεια στα νοσοκομειακά φαρμακεία και τα κονδύλια που αποδέσμευσε χθες ο κ. Ξανθός επαρκούν περίπου για ένα μήνα.

Διαβάστε την σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Όπως είναι γνωστό από 1-1-2016 επανήλθε η χορήγηση των  φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.  Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται» να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ.  Ωστόσο, λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας  των συγκεκριμένων φαρμάκων. Διευκρινίζεται ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.  Με παρεμβάσεις του Υπουργείου, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες μέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς. Τέλος, σημειώνεται ότι στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία με τους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές- υποδιοικητές  των νοσοκομείων της χώρας,  δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση μετά την συνάντηση με τους διοικητές: 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τους διοικητές- υποδιοικητές  και τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας που εκτελούν χρέη διοικητή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας,  παρουσία και των διοικητών των ΥΠΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο τη στήριξη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Διοικήσεων, των ΥΠΕ και του Υπουργείου αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων. Η αναγνώριση του δύσκολου έργου που προσφέρουν  οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης ενός διαφορετικού εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα υγείας.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τους διοικητές η στενή παρακολούθηση των καθημερινών  λειτουργικών προβλημάτων των νοσοκομείων και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών αξιοπρεπούς φροντίδας των ασθενών.

Από την πλευρά τους, οι διοικητές παρουσίασαν μια συνοπτική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο (ελλείψεις σε προσωπικό, δυσκίνητο σύστημα προμηθειών κ.α) και έθεσαν ένα γενικότερο προβληματισμό για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί το επόμενο διάστημα για την  αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας για το 2016, τα αυξημένα κονδύλια για τις εφημερίες και τις υπερωρίες  και την  πορεία υλοποίησης του σχεδίου σταδιακής κάλυψης των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις αυτές τις παρεμβάσεις θα σταθεροποιηθεί μέσα στο 2016 η λειτουργία του ΕΣΥ και θα υπάρξει μια αισθητή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.