Όσο το χάσμα στην σωματική και πνευματική υγεία μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Β. Αμερική και την Ευρώπη αυξάνεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία των εφήβων υπονομεύοντας το μέλλον τους, επισημαίνει ο ψυχολόγος Φρανκ Έλγκαρ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ.
Όπως αναφέρει στο ιατρικό περιοδικό Lancet, οι διαφορές μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών ομάδων όσον αφορά τον δείκτη μάζας σώματος και συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι, διαρκώς διευρύνονται, καθιστώντας τον σχεδιασμό μιας υγειονομικής πολιτικής προτεραιότητα.
Η μελέτη του μέσου όρου υγείας εφήβων ηλικίας 11-15 ετών σε 34 χώρες καταδεικνύει τις ανισότητες. Η επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνει, είχε σαφές αντίκτυπο σε τέσσερεις από τις πέντε παραμέτρους υγείας – η εξαίρεση αφορούσε το γενικό αίσθημα ικανοποίησης από την ζωή.
Αντιθέτως, σε χώρες που χαρακτηρίζονται από υψηλά εισοδήματα και στις οποίες ο εθνικός πλούτος την περίοδο 2002-2010 σημείωσε περαιτέρω αύξηση, υπήρξε αντίστοιχη βελτίωση. Ωστόσο, η παχυσαρκία στους εφήβους που ζουν σε αυτές εμφανίζει ανοδικές τάσεις εξαιτίας της αφθονίας ανθυγιεινών, φθηνών τροφίμων, όπως επίσης και εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την έλλειψη χώρων για παιδιές κ.ά., υπογραμμίζουν τρείς επιστήμονες από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Για να γεφυρωθεί το χάσμα των κοινωνικών και υγειονομικών ανισοτήτων, το βάρος θα πρέπει να πέσει «στις προσπάθειες για καλύτερη δημόσια υγεία, νέες πολιτικές από πλευράς πολιτικής ηγεσίας και ανάπτυξη του οικονομικού τομέα, όπως και στις τοπικές κοινότητες και τους εφήβους» τονίζουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: