Η υπερβολική άσκηση ενέχει τον κίνδυνο σηψαιμίας!
Η φράση «αφουγκραστείτε το σώμα σας» δεν θα μπορούσε να ήταν πιο εύστοχη στην περίπτωση όπου η υπερβολή κάνει κακό αντί για καλό. Η υπερβολική καταπόνηση του σώματός μας ενέχει σοβαρούς κινδύνους που δεν υποψιαζόμαστε καν, επισημαίνουν δύο νέες μελέτες Αυστραλών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, οι οποίες βρήκαν κατά την ανάλυση δειγμάτων αίματος μαραθωνοδρόμων που είχαν ληφθεί αμέσως μετά τον αγώνα βιοδείκτες… σηψαιμίας, όμοιους με αυτούς ανθρώπων που βρίσκονται σε νοσοκομείο!
Για την σηψαιμία, δηλ. την δηλητηρίαση του αίματος, ευθύνονται χημικές ουσίες του ανοσοποιητικού οι οποίες διαχέονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας μια υπερβολική φλεγμονώδη απόκριση, με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβων ή διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία που αλλοιώνουν την ροή του αίματος, στερώντας από διάφορα όργανα την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Σύμφωνα με τις μελέτες του Τμήματος Διατροφής και Διαιτητικής του Monash University οι οποίες δημοσιεύονται στο International Journal of Sports Medicine and Exercise Immunology Reviews, η υπερβολική, σε ακραίο βαθμό, άσκηση αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου σηψαιμίας –μια κατάσταση από την οποία κανονικά κινδυνεύουν παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρκίνο, AIDS) ή σοβαρά εγκαύματα και γενικώς άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Οι περισσότεροι ενήλικες που ασκούνται συστηματικά δεν τηρούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που προβλέπουν τουλάχιστον 150΄ μέτριας έντασης αεροβικής δραστηριότητας ή 75΄ έντονης άσκησης εβδομαδιαίως, σημειώνουν οι ειδικοί, ιδίως σε μια εποχή που τα extreme sports (24ωροι υπερ-μαραθώνιοι αντοχής, Ironman Triathlon κ.ά) είναι της μόδας, καθιστάμενα ολοένα και πιο δημοφιλή. Όμως η καταπόνηση για περισσότερες από 4 ώρες, συχνά υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, προκαλεί την διαρροή βακτηρίων (ενδοτοξίνες) στο αίμα που «πυροδοτεί» μιας συστημική φλεγμονώδη απόκριση από κύτταρα του ανοσοποιητικού, παρόμοια με αυτήν ενός σοβαρού λοιμωξιακού επεισοδίου…