Πριν ακόμη μοιραστούν καλά καλά τα υπουργεία, οι πρώτες συζητήσεις στο υπουργείο Υγείας αφορούσαν ποιος θα αναλάβει την αρμοδιότητα των φαρμάκων.Καθόλου τυχαία αφού εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.
Χρειάσθηκε τελικά να βγει από τηλεοράσεως η κ.Σκοπούλη και να δηλώσει υφυπουργός …άνευ αντικειμένου για να μοιράσει τελικά, μόλις χθες ο πρωθυπουργός τις υπουργικές αρμοδιότητες.
Αν και η κ.Σκοπούλη ανέλαβε τελικώς τη δημόσια υγεία και τα πολυπόθητα φάρμακα ο κ.Σαλμάς, η μόνη γυναίκα του υπουργείου είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή έντονο ενδιαφέρον για την ανάληψη της συγκεκριμένης αρμοδιότητας.
Μάλιστα η υφυπουργός με εντυπωσιακό ζήλο υπερασπιζόταν από την πρώτη στιγμή τη συνταγογράφηση με βάσει τη δραστική ουσία, έστω κι αν στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί ότι θα ευνοηθούν οι ασθενείς ή ότι θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο «μαύρο χρήμα» που διακινείται χρόνια τώρα στην αγορά φαρμάκου.
Οι πιέσεις προς Μαξίμου μεριά, είχαν αρχίσει να είναι πια αφόρητες.
Ο κ.Σαλμάς από τη μία ως κλινικός γιατρός με εμπειρία στην …πράξη, θα επιθυμούσε να διαχειρισθεί τον καυτό φάκελο παρά τα ψαλιδίσματα που θα επακολουθήσουν. Άλλωστε μια τέτοια αρμοδιότητα θα τον ισχυροποιούσε τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στην αγορά.
Από την άλλη, η χαμηλών τόνων κ.Σκοπούλη στο συγκεκριμένο θέμα δεν απεδείχθη καθόλου …χαμηλών προσδοκιών καθώς δήλωνε ανοικτά ότι θα ήθελε να χειρισθεί το θέμα.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η κ.Σκοπούλη πίεζε με κάθε τρόπο να αναλάβει τα φάρμακα. Ο σύζυγός της γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα και θα τη συνέδραμε, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Μετά όμως και το χθεσινό μοίρασμα των αρμοδιοτήτων, η κ.Σκοπούλη εμφανίζεται δυσαρεστημένη για το …περιορισμένο αντικείμενο που της ανατέθηκε.
Βέβαια αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι η υφυπουργός εμφανίζεται και υπέρμαχη της τρόικας λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι κανόνες που μπαίνουν από τους Ευρωπαίους δεν είναι κόντρα στον κόσμο.
Όταν ο Ευρωπαίος λέει να μπει η δραστική ουσία, δεν είναι κόντρα στον κόσμο. Αυτήν ξέρει ο γιατρός. Είναι σωστό για τους ασθενείς. Για το ποιο είναι το σκεύασμα ευθύνεται άλλος.
Δε θέλουν οι πολιτικοί να εφαρμοσθεί γιατί το μπαξίσι είναι παντού”.
Δήμητρα Ευθυμιάδου