Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση Journal of Clinical Oncology, η διάγνωση λειτουργεί καταλυτική «στιγμή της αλήθειας» ακόμη κι αν ο καρκίνος που εντοπίσθηκε δεν έχει σχέση με το κάπνισμα. Αναλύοντας δεδομένα 12.000 και πλέον καπνιστών σε βάθος χρόνου 17 ετών, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι οι καπνιστές που διεγνώσθησαν με την νόσο είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα σε διάστημα δύο ετών εν σχέσει με το 19% των ατόμων που δεν είχαν τέτοια διάγνωση.
Το ίδιο διαπίστωσαν ότι συνέβη και σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, με καπνιστές που έμαθαν ότι πάσχουν από καρκίνο να το κόβουν μέσα σε μια τετραετία (43%) σε σύγκριση με το 33,9% των μη διαγνωσθέντων. Η σύνδεση της διάγνωσης με το «κίνητρο» για την διακοπή της χρόνιας αυτής συνήθειας παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα, ωστόσο πιο έντονη ήταν στις γυναίκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε αποκλειστικά διαγνώσεις μορφών καρκίνου που δεν ήταν άμεσα απειλητικές για την ζωή των ασθενών, ούτε είχαν σωματικά συμπτώματα που θα αποθάρρυναν το κάπνισμα ώστε να δικαιολογηθεί η απόφασή τους να κόψουν το τσιγάρο. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το βασικό κίνητρο είναι η επιθυμία των καπνιστών να περιορίσουν τον μελλοντικό κίνδυνο που συνιστά η νόσος για την υγεία τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!
Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';