Iatropedia

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας σε περίπτωση ατυχήματος

Close up of mature man pouring red wine to his wife in dining room.

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους μετά από πτώση

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους μετά από πτώση, ακόμα κι αν πίνουν περιστασιακά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας αυξάνεται όσο περισσότερο είναι το αλκοόλ που καταναλώνουν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η περιστασιακή ή σε εβδομαδιαία βάση κατανάλωση αλκοόλ διπλασίασε τον κίνδυνο για αιμορραγία στον εγκέφαλο μετά από πτώση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ έκανε 2,5 φορές πιο πιθανό η πτώση να προκαλέσει αιμορραγία, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Ένα από τα απροσδόκητα ευρήματα στη μελέτη μας ήταν η ισχυρή σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της αναφερόμενης χρήσης αλκοόλ και της ενδοκρανιακής αιμορραγίας», ανέφερε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Richard Shih, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Florida Atlantic University.

Στις ΗΠΑ, οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού, θανατηφόρου και μη, στους ηλικιωμένους, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις τους. Το 2021, οι πτώσεις οδήγησαν στον θάνατο 36.500 ηλικιωμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέ λυσαν δεδομένα για περισσότερους από 3.100 μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι έκαναν θεραπείες σε δύο κέντρα τραύματος της κομητείας Παλμ Μπιτς για τραυματισμό στο κεφάλι λόγω πτώσης.

Περίπου το 18% των ασθενών δήλωσαν ότι πίνουν αλκοόλ, με το 6% αυτών να πίνει, κατά τα λεγόμενά του, σε καθημερινή βάση.

Σχεδόν το 14% των ανθρώπων που νοσηλεύονταν μετά από πέσιμο στο Παλμ Μπιτς είχαν διαγνωστεί με εγκεφαλική αιμορραγία, επίσημα γνωστή ως ενδοκρανιακή αιμορραγία, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Αιμορραγίες του εγκεφάλου εμφανίστηκαν σχεδόν στο 20% εκείνων που ανέφεραν περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, στο 22% εκείνων που έπιναν κάθε εβδομάδα και στο 25% εκείνων που έπιναν καθημερινά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ ήταν μόλις 12%.

«Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πέσετε επειδή επηρεάζει την ισορροπία, τη συγκέντρωση και την επίγνωσή σας», ανέφερε ο Shih σε ανακοίνωσητου πανεπιστημίου.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι καθώς τα άτομα μεγαλώνουν, οι επιπτώσεις του αλκοόλ αυξάνονται», πρόσθεσε ο Shih, εξηγώντας: «Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά υψηλότερη αναλογία σωματικού λίπους προς νερό στον οργανισμό τους, γεγονός που αυξάνει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ μειώνεται με την ηλικία, επιδεινώνοντας αυτό το αποτέλεσμα, επειδή οι ηλικιωμένοι δεν επεξεργάζονται το αλκοόλ τόσο αποτελεσματικά όσο παλιά».

Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση αλκοόλ θα πρέπει να θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πτώσεις, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of American Physicians Open.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι το 2024, λέει το ECDC

Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τα οξέα στο σώμα μας, ενισχύοντας την υγεία μας

400 εκατομμύρια άνθρωποι έπαθαν long COVID από τότε που άρχισε η πανδημία