Η κατάθλιψη και τα συμπτώματα στη γνωστική λειτουργία επιδεινώνονται μετά τη νοσηλεία για Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου.
Οι άνθρωποι που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για λοίμωξη από τον Covid-19 εξακολουθούσαν να εμφανίζουν «σημαντικά» συμπτώματα χρόνια αργότερα, ενώ εμφανίζονταν και νέα, διαπίστωσαν ερευνητές από διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια.
Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, με το 25% να αναφέρει σοβαρή γνωστική έκπτωση.
Η κατάθλιψη, το άγχος και η κούρασή τους αυξήθηκαν στο διάστημα από τους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία μέχρι και 2 με 3 χρόνια μετά.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 475 ασθενείς, διαπίστωσε ότι 1 στους 4 είτε δούλευε λιγότερο είτε σταμάτησε να εργάζεται. Ο κύριος λόγος για αυτό ήταν η κακή υγεία, με τη μειωμένη εργασία να συνδέεται περισσότερο με το γνωστικό έλλειμμα, ανέφερε ο Maxime Taquet, λέκτορας στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη εξέταζε μόνο γνωστικά και ψυχιατρικά συμπτώματα και όχι ρητά ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με long Covid, μια κατάσταση που σχετίζεται με φυσικά συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, αλλά και γνωστικά.
Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία και τη Σκωτία ζουν με αυτοαναφερόμενη long Covid, με περισσότερα από 380.000 άτομα να λένε ότι η ικανότητά τους να φέρουν εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες περιορίστηκε σημαντικά από την πάθηση. Αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που είναι οικονομικά ανενεργοί λόγω μακροχρόνιας ασθένειας αυξάνεται σημαντικά, κοστίζοντας στην οικονομία δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.
Η σοβαρότητα της νόσου Covid-19 των ασθενών δεν επηρέασε τα συμπτώματα που εμφάνιζαν αρκετά χρόνια αργότερα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό που επηρέασε τα συμπτώματά τους ήταν η πρόοδος που είχαν σημειώσει στην ανάρρωσή τους στο εξάμηνο.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε νεκροί σε μία εβδομάδα στην χώρα μας
Το ρινικό εμβόλιο για την COVID-19 σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού [μελέτη]