Iatropedia

Η Κίνα χρηματοδότησε έρευνα που «απέδειξε» ότι ο κορονοϊός δεν προήλθε από εργαστηριακό λάθος

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μελέτη δεν μπορεί να βγάλει τέτοιο συμπέρασμα.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε δύο νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα Κινέζων ιολόγων -που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος- “αποδεικνύουν” ότι ο SARS-CoV-2 “δεν διέρρευσε από εργαστήριο”.

Και τα δύο παθογόνα φιλοξενούν την ίδια γενετική ιδιορρυθμία, που πιστεύεται ότι κάνει το στέλεχος που προκαλεί την πανδημία τόσο μολυσματικό.

Μέχρι να εμφανιστεί ο SARS-CoV-2 στην Κίνα προς τα τέλη του 2019, κανένας παρόμοιος ιός δεν είχε καν βρεθεί να έχει αυτήν την γενετική ιδιορρυθμία.

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι αυτό το χαρακτηριστικό στον νέο κορονοϊό έδειξε ότι η πανδημία έχει ανθρωπογενή προέλευση, αμφισβητώντας την επιμονή του Πεκίνου ότι εμφανίστηκε φυσικά.

Ωστόσο, τώρα, οι ερευνητές που υποστηρίζονται από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είπαν ότι η ανακάλυψή τους “βαθαίνει την κατανόησή μας για την ποικιλομορφία των κορονοϊών”.

Μοιράζοντας τα ευρήματά τους σε σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, υποστήριξαν ότι αυτά υποδηλώνουν πως η θέση διάσπασης φουρίνης του SARS-CoV-2 είναι κάτι που “προέρχεται από τη φύση” και όχι από ανθρώπινη επέμβαση.

Έγραψαν σχετικά: “Παρέχει ενδείξεις για τη φυσική προέλευση της θέσης διάσπασης της φουρίνης του SARS-CoV-2”.

Η φουρίνη είναι μια πρωτεάση σερίνης που εκφράζεται ευρέως στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτή η ουσία διασπά την ακίδα του SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα να καθιστά τον ιό πολύ πιο μολυσματικό.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μελέτη δεν μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα που υποστηρίζουν οι Κινέζοι, καθώς οι ιοί που ανακαλύφθηκαν δεν σχετίζονται τόσο στενά με τον Covid.

Κανένας από τους δύο ιούς, γνωστοί ως CD35 και CD36, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ικανός να μολύνει ανθρώπους.

Αυτή η υπόθεση πάντως “απαιτεί περαιτέρω έρευνα”, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν έμμεσα από το κομμουνιστικό καθεστώς του προέδρου Xi Jinping μέσω του εθνικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης της Κίνας.

Ο δρ. Richard Ebright, βιολόγος στο πανεπιστήμιο Rutgers είπε, ότι τα συμπεράσματα της κινεζικής έρευνας δεν απορρίπτουν την πιθανότητα διαρροής του SARS-CoV-2 από ερευνητική εγκατάσταση:

“Οι ιοί που αναφέρονται στην έρευνα δεν είναι κορονοϊοί που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2. Δεν είναι καν σαρμπεκοϊοί (το υπογένος ιών που περιλαμβάνει ιούς που σχετίζονται με τον SARS-CoV-1 και ιούς που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2). Οι συγγραφείς της έρευνας τους ταξινομούν ως ιμπεκοϊούς, ορίζοντας τον ιμπεκοϊό ως παρακείμενο, αλλά διακριτό από τον ιό σαρμπεκοϊό”.

Ως εκ τούτου, είπε ο ίδιος, η έρευνα δεν μπορεί να βγάλει κανένα συμπέρασμα σχετικά με την μοναδική τοποθεσία διάσπασης φουρίνης στο μόριο του SARS-CoV-2:

“Ο SARS-CoV-2 είναι ο μόνος από τους εκατοντάδες γνωστούς σαρμπεκοϊούς που έχει θέση διάσπασης φουρίνης. Αυτό ίσχυε και πριν από την έρευνα και παραμένει αληθές και μετά από αυτήν τη δημοσίευση. Κανένας ενήμερος επιστήμονας δεν θα έλεγε ότι η εν λόγω έρευνα, κατά κάποιο τρόπο, αρκεί για να απορρίψει την ιδέα ότι ο κορονοϊός προέκυψε από εργαστήριο”.

Πηγές: https://www.dailymail.co.uk, https://www.news-medical.net

φωτό: iStock