Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει τον άνθρωπο περισσότερο από ό,τι νομίζουμε
Η κλιματική κρίση επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους ευάλωτους, ενώ έχει επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Οι ανισότητες μάλιστα ισχύουν και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν έχουν όλες οι ομάδες του πληθυσμού ίσες ευκαιρίες στην αντιμετώπισή τους, επισήμανε.
Τα παραπάνω θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2024, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου με μεγάλη προσέλευση συνέδρων.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Κώστας Καρτάλης.
Περιγράφοντας το πρόβλημα τόνισε πως οι επιπτώσεις των φαινομένων στη Μεσόγειο, όπως οι καύσωνες, η ξηρασία, κλπ.φαίνεται να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.
“Σε έναν φαύλο κύκλο, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε περισσότερες πυρκαγιές, αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ένα όλο και πιο θερμό και ξηρό κλίμα”, ανέφερε.
Η κλιματική κρίση επηρεάζει αρνητικά την εγκυμοσύνη
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Κουρέας, ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρέθεσε επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε θερμότητα κατά τη διάρκεια της κύησης.
Τα ευρήματα μίας ελληνικής ανάλυσης 2.316.655 γεννήσεων στην Ελλάδα το διάστημα 1999-2021, τα οποία παρουσίασε, έδειξαν πως ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξάνεται εκθετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν», κ. Στυλιανός Λουκίδης επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα.
Ειδικότερα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και οι ακραίες θερμοκρασίες έχει δειχθεί πως οδηγούν σε αύξηση της επίπτωσης τόσο του άσθματος, όσο και της συχνότητας εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες.
Ο κ. Παναγιώτης Καράνης, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αναδυόμενες, επανεμφανιζόμενες και παραμελημένες μολυσματικές ασθένειες που δεν πρέπει πλέον να αγνοούνται.
“Τα παραμελημένα παθογόνα είναι ωστόσο παραμελημένα με δική μας ευθύνη, παρά το ότι ορισμένα εξ αυτών είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων και έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Η εκπαίδευση αγνοεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά & π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, επιχείρησε να απαντήσει στο κρισιμότερο ίσως ερώτημα για την πορεία της κλιματικής κρίσης, που είναι ο επιμερισμός της ευθύνης ανάμεσα στις χώρες, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε και να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε έρευνα της UNESCO που έγινε σε 100 χώρες και έδειξε ότι σε 1 στις 2 χώρες δεν υπάρχει αναφορά στα σχολικά εγχειρίδια για την κλιματική κρίση.
Έδωσε έμφαση ακόμη και στη γήρανση του πληθυσμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις 5 περισσότερο γηράσκουσες χώρες του πλανήτη, γεγονός που δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες τόσο για το ασφαλιστικό, αλλά και για το σύστημα υγείας της χώρας. Κλείνοντας, τόνισε ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αλλά και της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι μια χώρα υπεύθυνη σε θέματα κλιματικής αλλαγής και αυτή τη στιγμή οι εκπομπές της είναι στο επίπεδο της Δανίας.
Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στα τρόφιμα
Στην ομιλία του με θέμα τις προκλήσεις από την Κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στα συστήματα τροφίμων, ο καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ) & Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του European Food Safety Authority (EFSA), είπε ότι η συμβολή των συστημάτων τροφίμων στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερη από 37%.
Οι εκπομπές αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 20% για να προσεγγιστεί ο στόχος του 2030. Οι προκλήσεις για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα είναι πολύ μεγάλες και απαιτείται οι αγρότες σήμερα και στις επόμενες δεκαετίες να καλλιεργούν με τη χρήση λιγότερου νερού και εισροών και να υιοθετούν άμεσα τις νέες τεχνολογίες.
Ο κ. Ζαμπέλας τόνισε ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, που είναι η πιο σημαντική καλλιέργεια στη χώρα αφού καλύπτει το 20% περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων, θα δεχτεί σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στη φυσιολογία και καρποφορία της με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των δένδρων, την περιεκτικότητα σε λάδι και εν τέλει την υποβάθμιση της ποιότητας αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή και τις καλλιεργούμενες ποικιλίες.