Iatropedia

Οι κλινικές μελέτες μοχλός ανάπτυξης της χώρας και αύξησης του προσδόκιμου ζωής

Ερευνητές που συμμετείχαν στην κλινική έρευνα τα τελευταία χρόνια ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 στο ΙΙΒΕΑΑ, με την ευκαιρία της έκδοσης των πεπραγμένων των Δημοσιεύσεων Κλινικών Μελετών (Τόμος ΙΙ) του Ιατρικού Τμήματός της. Ο κ. Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και πρόεδρος του EBEA Pharmaceutical Forum Team (EPhForT), στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και την προσφορά της εταιρείας σε αυτό τον τομέα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, κυρίες Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, πρόεδρος του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ, Μέμη Τσεκούρα, πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και Ζωή Γραμματόγλου, από τον σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, οι οποίες τόνισαν τα οφέλη των κλινικών μελετών για τους ασθενείς.

Ο Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Νοσοκομείου Σωτηρία, στην ομιλία του ανέφερε ότι στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στα φάρμακα και κατ’ επέκταση στην έρευνα. Ανέλυσε επίσης τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που έχει η παγκοσμιοποίηση για τις κλινικές μελέτες:

-η επιστήμη αποκομίζει ξεκάθαρο όφελος χάρη στη διάδοση της γνώσης

-οι ασθενείς αποκτούν ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

-η βιομηχανία έχει ευκαιρίες οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ωστόσο, για την οικονομία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κόστους της έρευνας. Καταλήγοντας, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως για τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών διασφαλίζουν την ποιότητά τους και θα πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου -φτωχές ή πλούσιες- προς όφελος των ασθενών.