Η κλινική έρευνα είναι επένδυση στο μέλλον της Υγείας και της χώρας
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Η αξία της κλινικής έρευνας για την οικονομία της χώρας αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκδοσης των πεπραγμένων των Δημοσιεύσεων Κλινικών Μελετών (Τόμος ΙΙ) του Ιατρικού Τμήματός της εταιρίας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ.
Ο κύριος Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και πρόεδρος του EBEA Pharmaceutical Forum Team, υπογράμμισε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η προσήλωσή της στους στόχους και επεσήμανε ότι το όφελος για την εθνική οικονομία από τις επενδύσεις της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Εμμανουήλ Πάγκαλος, παθολόγος–διαβητολόγος, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ενασχόληση ενός γιατρού με την κλινική έρευνα, πρακτικές, θεσμικές και ηθικές· τόνισε, όμως, ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και ενθάρρυνε τους ερευνητές να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. «Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια σύγχρονη και ικανή ερευνητική κοινότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.
Η κ. Μαριάννα Μπενρουμπή, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, εστίασε στα οφέλη για τον ασθενή αλλά και στη σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και ασθενή ως απαραίτητη προϋπόθεση. Η κλινική έρευνα αποτελεί ευκαιρία και για τον ασθενή, υποστήριξε η κ. Μπενρουμπή. Η συμμετοχή του μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο και άλλους ασθενείς με την ίδια πάθηση, αποδίδοντάς του, ταυτόχρονα, κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπισή της και παρέχοντάς του πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στην πλήρη και ακριβή ενημέρωση του ασθενούς, και στην καλή επικοινωνία του με τον ιατρό.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο κύριος Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος συνεχάρη τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για την προσπάθειά της και τόνισε πως είναι σημαντικό η χώρα μας να διακριθεί στον τομέα της έρευνας.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κύριος Μάριος Σαλμάς, ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κύριος Γιάννης Τούντας, ο πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κύριος Δημήτρης Λιντζέρης, ο κύριος Κώστας Παναγούλιας, Αναπληρωτής Προέδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο βουλευτής κύριος Θάνος Πλεύρης.
Η ερευνητική δραστηριότητα σε αριθμούς
116 κλινικά ερευνητικά προγράμματα
27 φαρμακευτικοί παράγοντες υπό διερεύνηση
1.200 ερευνητικά κέντρα/2.000 ερευνητές
15.000 ασθενείς
20 έλεγχοι (διεθνείς / audits)
150 δημοσιεύσεις (Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια / Εθνικά
και Διεθνή Περιοδικά)
€ 40.000.000 συνολική επένδυση,
εκ των οποίων τα €20.000.000 από το εξωτερικό
35 άτομα προσωπικό (επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων)