Η κρίση διώχνει τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες;
Και προ κρίσης οι ξένες εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα είχαν προειδοποιήσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα αποχωρούσαν από ελληνικού εδάφους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ακόμη και προ μνημονίου τα νοσοκομεία αποπλήρωναν τις εταιρείες με καθυστέρηση ακόμη και 3 -4 ετών. Γεγονός βέβαια που και μείωνε τη ρευστότητα του κλάδου και εξέθετε του Έλληνες προέδρους στα μάτια των μητρικών εταιρειών.
Οι συνθήκες λόγω κρίσης δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι τα ομόλογα που δόθηκαν τόσο στις ξένες όσο και στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κουρεύτηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά για τον κλάδο να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Βέβαια μπορεί η «μητρικές» εταιρείες να …γκρινιάζουν στους Έλληνες αντιπροσώπους τους αλλά όπως αναφέρουν πηγές σχεδόν καμία δε θέτει θέμα αποχώρησης από την Ελλάδα έστω και αν τα σενάρια της δραχμής …πάνε κι έρχονται.
Πληροφορίες από υψηλόβαθμους κύκλους των φαρμακοβιομηχανιών επεσήμαναν πρόσφατα στο iatropedia ότι μπορεί όλοι να είναι προβληματισμένοι για την κατάσταση της χώρας, αλλά για οριστική αποχώρηση δεν τίθεται θέμα.
Εξαίρεση πιθανώς να αποτελέσουν κάποιες μικρές εταιρείες οι οποίες ωστόσο αντιμετώπιζαν και τα προηγούμενα χρόνια προβλήματα εξαιτίας της καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλών από το ελληνικό δημόσιο.
Το βέβαιον είναι ότι οι επικεφαλής των κολοσσών του φαρμάκου της Ευρώπης παρακολουθούν στενά τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας προκειμένου να μπορούν να αντιδράσουν και ανάλογα.