Δραματική αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι παλίνδρομες κυήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κυήσεις δηλαδή που διακόπτονται πολύ νωρίς και χωρίς εμφανή παθολογικό λόγο.
Οι ειδικοί πλέον κάνουν λόγο για εκτόξευση του αριθμού των κυήσεων που διακόπτονται πριν από τη συμπλήρωση του α’ τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης από τη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου νοσοκομείου, οι παλίνδρομες κυήσεις έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.
Οι γυναικολόγοι καταγράφουν συνεχώς περισσότερες παλίνδρομες κυήσεις στα σχετικά αρχεία των μαιευτηρίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που χρήζει άμεσης διερεύνησης προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι παράγοντες κινδύνου.
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Διευθυντή της Κλινικής στο Αρεταίειο κ. Γεώργιο Κρεατσά ότι το εξάμηνο Σεπτεμβρίου – Φεβρουαρίου 2010 το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων επί του συνόλου των αντιστοίχων τοκετών στη κλινική του ήταν 1,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το εξάμηνο Σεπτεμβρίου- Φεβρουαρίου 2011 ήταν 4%. “Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων τα τελευταία δύο χρόνια» τόνισε ο κ.Κρεατσάς.
Για τις παλίνδρομες κυήσεις ενοχοποιούνται κυρίως γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου, ωστόσο πλέον οι ειδικοί αναζητούν σε άλλους λόγους την δραστική αύξησή τους. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ενδεχομένως πια να ενοχοποιούνται ψυχοσωματικοί παράγοντες, όπως το άγχος και η ανησυχία που επιφέρει η οικονομική κατάσταση στη σύγχρονη γυναίκα που κυοφορεί. Επίσης, παράγοντες κινδύνου θεωρούνται το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η ηλικία της μητέρας καθώς και κληρονομικές αιτίες.