Η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς σύμφωνα με τα μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) μέσα στην τελευταία τριετία, η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε «έκρηξη» του αριθμού των αστέγων, των αυτοχειριών και των ψυχικών νοσημάτων, αλλά και σε αύξηση των χρηστών νόμιμων και παράνομων ουσιών, οι οποίοι μάλιστα πολλές φορές στερούμενοι χρημάτων κάνουν χρήση φθηνών, επικίνδυνων ναρκωτικών.
Και για του λόγου του αληθές οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα νέο κυνήγι ενός νέου πάμφθηνου ναρκωτικού που σαρώνει τις μαύρες πιάτσες. Πλέον γίνεται ανάρπαστη μία νέα ουσία, η «σίσα», το κόστος για κάθε δόση της οποίας ξεκινά από μόλις 2-3 ευρώ. Η ουσία, έχει βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, καταναλώνεται κυρίως με κάπνισμα ή ενέσιμα, είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι μεν οικονομικότερη, αλλά πολύ πιο επικίνδυνη για τη ζωή του χρήστη.
«Σήμερα μία σειρά από παράγοντες έχουν δημιουργήσει ένα νέο, ζοφερό σκηνικό σε σχέση με τη χρήση ουσιών και επιδεινώνουν την κατάσταση των εξαρτημένων» υπογράμμισε ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κ. Χ.Πουλόπουλος, κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Κρίση και Εξάρτηση: αδιέξοδα και προοπτικές».
Η κρίση, άλλωστε, φαίνεται να έχει αυξήσει και τον αριθμό των εξαρτημένων που διαβιούν στο δρόμο, όσων πάσχουν από ηπατίτιδα, αλλά και τον αριθμό όσων αποκτούν και άλλες εξαρτήσεις όπως ο αλκοολισμός, ενώ ευθύνεται και για τον οκταπλασιασμό των κρουσμάτων ΗIV. Περισσότεροι από 6 στους 10 απ’ όσους αναζήτησαν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ, επίσης, δηλώνουν άνεργοι.
Και μπορεί η κρίση να δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας όμως όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, αλλά αντίθετα βρέθηκαν να έχουν στα Ταμεία τους κονδύλια μειωμένα κατά 21% σε σχέση με το 2009.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνοντας ότι την ώρα που ο φορέας εξυπηρέτησε περί τα 20.000 άτομα μέσα στο 2011, εξακολουθεί να «λειτουργεί στον όριο των οικονομικών αντοχών του», με τις τελευταίες προσλήψεις να έχουν γίνει το 2006 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο είχε εκπονηθεί πριν από δύο χρόνια, να έχει μείνει στα χαρτιά…
Με βάση αυτή την πραγματικότητα το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων μονάδων, χάρη στην αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ιδιωτικών επιχορηγήσεων. Ειδικότερα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το Κέντρο προχωράει μέσα στο 2012 στη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης στην Αθήνα και δύο κινητών μονάδων street-work σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη εξαρτημένων που βρίσκονται το δρόμο.
Παράλληλα- πάλι μέσω ΕΣΠΑ -δρομολογεί τη δημιουργία και επτά Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας για την υποστήριξη και κοινωνική ένταξη ατόμων κάθε ηλικίας με πρόβλημα χρήσης ουσιών και ψυχιατρικά προβλήματα.