Iatropedia

Η κρίση σκοτώνει τους καρδιοπαθείς!

Περιορίζουν ή κόβουν εντελώς τη φαρμακευτική τους αγωγή οι καρδιοπαθείς, ενώ δεν απευθύνονται σε γιατρό ακόμη και όταν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, λόγω αδυναμίας να καλύψουν το κόστος. Αποτέλεσμα, η δραματική αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Κατάθλιψη, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια θερίζουν στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Η αδυναμία να βρουν τα απαραίτητα χρήματα έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς όχι μόνο να περιορίζουν ή να κόβουν φάρμακα, αλλά και να σταματούν πλήρως τη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ αρκετοί δεν απευθύνονται καν σε γιατρούς ακόμη και όταν παρουσιάζουν οξύτατα συμπτώματα.

Ακόμη και τα 50 ευρώ ανά μήνα, που αναλογούν σε κάθε ασθενή για τη συμμετοχή του στο κόστος των φαρμάκων, είναι για πολλούς απαγορευτικά. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής, που τώρα βρίσκεται στο 25%, θα αποτελούσε ανάσα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, που συμμετείχαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 8ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κολεγίου, Γ. Θεοδωράκη, υπήρξε ασθενής ο οποίος είχε οξύ πόνο στο στήθος επί πέντε ημέρες και δεν πήγαινε σε γιατρό, αλλά χρειάστηκε να επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση τους για να φθάσει σε νοσοκομείο.

Η επαγγελματική αβεβαιότητα, η αύξηση της ανεργίας και τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, η οικονομική στενότητα και η αδυναμία του κόσμου να πληρώσει χαράτσια και λογαριασμούς, ενισχύουν την κατάθλιψη του πληθυσμού η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί αύξηση εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη τετραπλασιάζει την εμφάνιση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και διπλασιάζει την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η αδυναμία πολλών νοσοκομείων να προμηθευτούν υλικά και εξοπλισμό. Μάλιστα, τελευταία έχει μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων που κάνουν οι ιατροί.

Ο κ. Θεοδωράκης και ο πρόεδρος του Ωνασείου Ι. Λεκάκης κάλεσαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο, στο πλαίσιο του κόστους-ωφέλους, αναφέροντας ως παράδειγμα τη χρήση των στατινών και τη χορήγηση των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων.

Νεότερες θεραπείες, εξήγησαν, όπως η πρωτογενής αγγειοπλαστική έχουν μειώσει τη θνητότητα από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο 5% από 25% που ήταν παλαιότερα. Τέλος, το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί την επιλογή τους, να την έχει ο θεράπων ιατρός και η χώρα παραγωγή τους να είναι η Ελλάδα.