Iatropedia

Η κρίση βλάπτει σοβαρά και την όραση! Χωρίς εξετάσεις λόγω ΕΟΠΥΥ

Σοβαρός κίνδυνος για την όραση ιδιαίτερα των ηλικιωμένων προκύπτει λόγω της κρίσης καθώς ο ΕΟΠΥΥ κόβει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τον κίνδυνο να χάσουν οριστικά την όρασή τους αντιμετωπίζουν χιλιάδες Έλληνες εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος. Μπορεί η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας να αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων όμως , όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, υπάρχουν πλέον σοβαρά και ανυπέρβλητα εμπόδια για τους πάσχοντες τόσο στη διάγνωση όσο και στην πρόσβαση στις θεραπείες τους .

Όπως τόνισαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Υφαντόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν σταματήσει να αποζημιώνουν σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον ασθενή με καταχρηστικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου.

Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η άμεση αντιμετώπιση της νόσου, να υπονομεύεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να οδηγούνται όλο και περισσότεροι ασθενείς στην τύφλωση. Στοιχεία δείχνουν ότι 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, και άλλα 245 εκατομμύρια έχουν εξαιρετικά χαμηλή όραση.

Στο 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια σοβαρή οπτική διαταραχή η οποία σταδιακά και αναπόφευκτα οδηγεί στην απώλεια της κεντρικής όρασης η οποία είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση προσώπων, την ανάγνωση, την οδήγηση και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.