Iatropedia

Η κρητική διατροφή στο επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού & Πολιτιστικού Συμποσίου του Yale

Τι ανέφεραν οι ειδικοί που συμμετέχουν στο συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale, το οποίο διεξάγεται στην Κρήτη.

Tα οφέλη που έχει η κρητική διατροφή στην υγεία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού & Πολιτιστικού Συμποσίου, που διοργανώνεται στην Κρήτη από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Yale.

Η κρητική διατροφή αποτελεί την βάση της μεσογειακής, τόνισαν οι συμμετέχοντες, κορυφαίοι επιστήμονες. Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της σε κάθε παράμετρο της υγείας, όμως, οι νεότερες γενιές – ακόμα και στην Κρήτη – έχουν απομακρυνθεί από αυτήν. Είναι όμως επιτακτική η ανάγκη επιστροφής στην φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας δρ Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας». Η διατροφή σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη, έχει αποκτήσει έντονα δυτικά στοιχεία. Αυτό είναι εμφανές παντού, τόσο στα εστιατόρια όσο και στο φαγητό στο σπίτι, είπε.

«Δεν είναι μόνο πώς θα μαγειρεύουμε, αλλά και πώς θα τρώμε. Αξίες που έχουν χαθεί αυτή τη στιγμή είναι το οικογενειακό τραπέζι το οποίο δεν το βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε στο δυτικό πνεύμα ζωής, το οποίο δυστυχώς έχει κακά επακόλουθα», συμπλήρωσε.

Ο παθολόγος Dr. Fedon Alexander Lindberg, συγγραφέας βιβλίων διατροφής, ανέφερε ότι η κρητική διατροφή της δεκαετίας του ’50 και του ’60 είχε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε καλή υγεία. Και προέτρεψε τις νέες γενιές να στραφούν προς αυτό το μοντέλο.

«Από τα τρόφιμα που ήταν πολύ λίγο επεξεργασμένα, άρα πιο κοντά στη φύση, μέχρι την μεγάλη ποικιλία λόγω και του κλίματος, οι άνθρωποι στην Κρήτη που ήταν σωματικά πιο δραστήριοι και ενωμένοι μέσα σε μικρές κοινότητες, δείχνουν έναν δρόμο που και σήμερα πρέπει οι Κρητικοί να ακολουθήσουν δίνοντας το καλό παράδειγμα» ανέφερε. Και επισήμανε τα αυξημένα ποσοστά διαβήτη αλλά και παχυσαρκίας στον πληθυσμό του νησιού.

Συνδυάζουν το τερπνόν με το ωφέλιμο

Από την πλευρά της, η ομότιμος καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Αντωνία Τριχοπούλου τόνισε πως η κρητική διατροφή και η μεσογειακή «εκφράζουν έναν ολόκληρο τρόπο ζωής». Όπως εξήγησε, έχουν άμεση σχέση με την παράδοση, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Επιπλέον, εκτός από την ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, επιφυλάσσουν και εξαιρετικές γεύσεις.

«Πάντοτε λέμε ότι η κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής είναι η Κρήτη. Αυτός ο ευλογημένος τόπος παράγει προϊόντα πολύ εύγευστα» είπε η κυρία Τριχοπούλου. Και εξέφρασε την ελπίδα «η κρητική διατροφή να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης σημείωσε πως στόχος είναι το συμπόσιο να αποτελέσει θεσμό, προβάλλοντας την κρητική διατροφή ως ακρογωνιαίο λίθο μιας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής. «Η κρητική διατροφή είναι ουσιαστικά η απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: αυτό της ευζωίας αλλά και της περιβαλλοντικής αειφορίας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ