Την πρώτη παρτίδα από τα αντιιικά χάπια για τον κορωνοϊό, από ένα απόθεμα που είχε η Κύπρος για τους ανθρώπους, έλαβαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση ενός κορωνοϊού των αιλουροειδών που έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες γάτες.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το υπουργείο Υγείας της χώρας, καθώς η Κύπρος βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου αντιμέτωπη με μια αληθινή επιδημία.
«Πήραμε από το απόθεμά μας 500 κουτιά φαρμάκων», δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο Χριστόδουλος Πίπης, διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Κύπρου. «Είναι η πρώτη παρτίδα από συνολικώς 2.000 κουτιά που θα διαθέσουμε για τα ζώα. Κάθε ένα περιέχει 40 κάψουλες, επομένως συνολικώς θα διαθέσουμε 80.000 αντιϊικά χάπια».
Η διανομή των φαρμάκων κρίθηκε απαραίτητη μετά την ραγδαία αύξηση στις γάτες των κρουσμάτων της λοιμώδους περιτονίτιδας των αιλουροειδών (FIP). Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από τον κορωνοϊό των αιλουροειδών. Δίχως θεραπεία, αποβαίνει σχεδόν πάντοτε θανατηφόρος.
Ο συγκεκριμένος ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο στην Λευκωσία. Μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο το νησί.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνεργάστηκαν με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο (PVA) για να μελετήσουν την επιδημία. Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε 12 εβδομάδες τα κρούσματα της περιτονίτιδας των αιλουροειδών ήταν 20πλάσια απ’ ό,τι ολόκληρο το 2022.
Εκτιμάται ότι νόσησαν δεκάδες χιλιάδες γάτες. Περισσότερες από 8.000, εξ άλλου, νοσηλεύτηκαν στις κτηνιατρικές κλινικές του νησιού.
Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός των αιλουροειδών που απομονώθηκε από τις άρρωστες γάτες της Κύπρου δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό που προκαλεί την COVID-19. Ωστόσο, η δραστική ουσία των αντιϊικών φαρμάκων, η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) απεδείχθη αποτελεσματική εναντίον του.
Φωτογραφία: iStock