Iatropedia

Οι λοιμώξεις «χτυπούν» και το ΙQ

Στην μεγαλύτερη έρευνα του είδους που έγινε ποτέ, επιστήμονες διαπιστώνουν σαφή συσχέτιση μεταξύ επιπέδων λοίμωξης και μειωμένης γνωστικής λειτουργίας.

Οι διάφορες λοιμώξεις δεν πλήττουν μόνο τους συνήθεις «στόχους» τους, όπως το στομάχι, το ουροποιητικό ή το δέρμα, αλλά και αυτήν ακόμη την γνωστική μας ικανότητα, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές. Μάλιστα, σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν με την συμμετοχή 190.000 ατόμων έδειξε ότι το θέμα δεν λήγει με την αντιμετώπιση της λοίμωξης καθώς στην πραγματικότητα, οι λοιμώξεις έχουν επιπτώσεις στην γνωστική λειτουργία για καιρό μετά.

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι λοιμώξεις στον εγκέφαλο είναι αυτές που επηρεάζουν την γνωστική ικανότητα περισσότερο. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν στην επιθεώρηση PLOS ONE ότι και άλλα είδη λοιμώξεων, αρκετά σοβαρών ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία, δύνανται να έχουν επιπτώσεις. Άτομα που χρειάσθηκε να νοσηλευθούν εξαιτίας κάποιας λοίμωξης είχαν σε τεστ IQ επιδόσεις χαμηλότερες κατά 1,76 του μέσου όρου, με τις αντίστοιχες επιδόσεις νοσηλευθέντων για πέντε ή περισσότερες φορές να είναι πολύ πιο χαμηλές, κατά 9,44.

Ακόμη και το ίδιο το ανοσοποιητικό μπορεί να επιδράσει στον εγκέφαλο σε βαθμό που μετρήσιμες από ένα τεστ IQ επιπτώσεις στην γνωστική λειτουργία ενός ατόμου να παρατηρούνται πολλά χρόνια μετά την θεραπεία, λέει ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Michael Eriksen Benrós του Εθνικού Κέντρου Αρχειακής Έρευνας Aarhus BSS και συνεργάτης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι λοιμώξεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο είτε άμεσα, είτε μέσω περιφερειακών λοιμώξεων, τονίζει.

Στο παρελθόν, οι λοιμώξεις είχαν συσχετισθεί με την κατάθλιψη και την σχιζοφρένεια ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντίκτυπο στην γνωστική ικανότητα πασχόντων από άνοια. Γι’ αυτό και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η έρευνα πάνω στους μηχανισμούς που διέπουν την σχέση του ανοσοποιητικού και της ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας στην βελτίωση των σχετικών θεραπειών στο μέλλον.