Ειδικές ομάδες επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τις περιοχές της χώρας μας όπου εμφανίστηκε η ελονοσία προκειμένου να ανακάμψουν την πορεία της ασθένειας. Οι ειδικοί πηγαίνουν πόρτα πόρτα για να βρουν κυρίως λαθρομετανάστες που μπορεί να έχουν πληγεί και να τους χορηγήσουν την απαραίτητη θεραπεία.
Ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Ευρώτα της Λακωνίας όπου είχε εμφανιστεί σε μεγάλα ποσοστά η ελονοσία, το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε σχεδόν μόνιμο κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών.
Το κλιμάκιο έχει σταθερή παρουσία στην περιοχή από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα και πραγματοποιεί περιοδικές επισκέψεις στα καταλύματα κατοίκων της περιοχής, με σκοπό την ενεργητική αναζήτηση περιστατικών ελονοσίας και τη χορήγηση άμεσα εποπτευόμενης θεραπείας σε διαγνωσμένα περιστατικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τα τέλη Μαρτίου, το κλιμάκιο είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε 3.566 κατοικίες και είχε εξετάσει συνολικά 7.379 άτομα (τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον δύο φορές), από τα οποία τα 4.547 ήταν Έλληνες, τα 2.055 μετανάστες από το Πακιστάν και τα 777 ανήκαν σε άλλες εθνικότητες.
Συνολικά ελήφθησαν 374 δείγματα αίματος από ασθενείς με πυρετό ή αναφερόμενο εμπύρετο και από επαφές διαγνωσμένων κρουσμάτων ελονοσίας. Από τα 374 δείγματα, τα δέκα (2,7%) βρέθηκαν θετικά για ελονοσία. Από τους ασθενείς με θετικά δείγματα, οι πέντε είχαν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, δύο ανέφεραν πυρετό προ διημέρου και οι υπόλοιποι τρεις ήταν ασυμπτωματικοί (επαφές κρούσματος).
Το κλιμάκιο έχει χορηγήσει συνολικά άμεσα εποπτευόμενη θεραπεία, σε καθημερινή βάση, σε 22 ασθενείς με ελονοσία.
Εκτός αυτού βέβαια πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κωνωποκτονίες.
Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης η ελονοσία… κάνει πάρτι, κυρίως εξαιτίας της μεταφοράς πληθυσμών και της λαθρομετανάστευσης.
Ενδεικτικό είναι ότι στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Νόσων για τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στις χώρες που ανήκουν στην περιοχή της Ευρώπης κατά το έτος 2010 σημειώνεται ότι:
– Το ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ελονοσίας παραμένει σταθερό περίπου σε 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους. Το 99,5% των κρουσμάτων αφορά εισαγόμενα κρούσματα, η πλειονότητα των οποίων αναφέρονται από τη Γαλλία και την Αγγλία (χώρες με στενούς δεσμούς με ενδημικές χώρες).
– Κρούσματα χωρίς πρόσφατο ιστορικό ταξιδίου έχουν καταγραφεί σποραδικά τα τελευταία χρόνια.
– Η επίπτωση της ελονοσίας είναι σχεδόν διπλάσια στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες (1,19 και 0,56 ανά 100.000 αντιστοίχως).
– Η ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών είχε τα υψηλότερα ποσοστά (1,37 ανά 100.000, 1,84 σε άντρες και 0,83 σε γυναίκες).