Η μετάδοση του πόνου διαφέρει ανά φύλο!
Η ανακάλυψη αυτή ερευνητών από τα Πανεπιστήμια McGill, Duke και το Hospital for Sick Children ενδεχομένως αλλάζει πολλά. Αν η διαφορετικότητα στην μετάδοση του πόνου ανά φύλο που βρέθηκε στα τρωκτικά ισχύει και στους ανθρώπους, μήπως στο μέλλον τα παυσίπονα νέας γενιάς θα είναι διαφορετικά για άνδρες και γυναίκες;
Μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι ο πόνος από τραύματα ή λοιμώξεις μεταδίδεται μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικρογλοιακά κύτταρα, εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Παλαιότερες έρευνες μάλιστα είχαν δείξει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετική ευαισθησία στον πόνο ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από χρόνιους πόνους σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ο πόνος είναι ίδιος –και για τα δύο φύλα.
Τα συγκεκριμένα πειράματα με αρσενικά και θηλυκά ποντίκια κατέστησαν σαφές πως τα πράγματα ενδεχομένως να μην είναι έτσι. Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την μελλοντική αντιμετώπιση του πόνου και δη του χρόνιου πόνου, υποδεικνύοντας διαφορετική προσέγγιση για τα δύο φύλα.
«Η κατανόηση των οδών (μετάδοσης) του πόνου και των διαφορών ανά φύλο είναι απολύτως ουσιώδης όταν θα σχεδιάζουμε την επόμενη γενιά περισσότερο αποτελεσματικών, στοχευμένων φαρμάκων κατά του πόνου» επισημαίνει ο Δρ. Jeffrey Mogil του McGill University και ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο χρόνιος πόνος συγκαταλέγεται στις πλέον διαδεδομένες παθήσεις «χτυπώντας» 1 στους 4 ενήλικες και επηρεάζοντας περισσότερα άτομα απ’ ότι ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος μαζί.