Η μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια
Αντιμετωπίζουμε μια όλο και πιο σοβαρή έκτακτη ανάγκη για αντιβιοτικά που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί σε ό,τι αφορά τη μικροβιακή αντοχή η Dame Sally Davies, πρώην επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της Αγγλίας.
Όπως δήλωσε στον Observer, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διαδικασίες ρουτίνας -από επεμβάσεις ρουτίνας μέχρι και τους τοκετούς- να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών εξαιτίας της εξάπλωσης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.
«Κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τα επόμενα 25 χρόνια», είπε, κάνοντας λόγο για «τρομακτική» εξέλιξη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2050, τα ποσοστά θανάτου από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα έχουν διπλασιαστεί, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από υπερβακτήρια τα επόμενα 25 χρόνια, με τους ηλικιωμένους να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μικροβιακή αντοχή μειώνεται στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση. Για τους άνω των 70 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί κατά 80% από το 1990- αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», τονίζει.
Καθώς γηράσκει ο πληθυσμός, περισσότεροι άνθρωποι ζουν με χρόνιες ασθένειες και αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους στη μικροβιακή αντοχή, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μπροστά σε αυτές τις απειλές, οι γιατροί προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνταγές για αντιβιώσεις, ενώ οι ασθενείς δέχονται πίεση προκειμένου να ολοκληρώσουν τους κύκλους θεραπείας. Ωστόσο, η κατάχρηση αντιβιοτικών δεν είναι η μόνη οδός μέσω της οποίας εξαπλώνεται η μικροβιακή αντοχή. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα ζώα.
«Εάν έχετε εντατική γεωργία όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά ή ένα πολυσύχναστο νοσοκομείο που έχει κακό σύστημα αποχέτευσης, τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να περάσουν στις υδάτινες οδούς», εξηγεί η Davies. «Οι άνεμοι φυσούν πάνω από αυτά τα σημεία μολυσμένης γης ή νερού και μαζεύουν βακτήρια και γονίδια με ανθεκτικότητα σε αυτά, και στη συνέχεια τα αφήνουνη να πέσουν με τη βροχή σε άλλα μέρη. Τόσο ολέθριο έχει γίνει το πρόβλημα».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις πολλαπλές αποβολές; Η σημασία της διαγνωστικής υστεροσκόπησης