Iatropedia

Οι μισές περιπτώσεις ιογενούς γαστρεντερίτιδας «κολλάνε» από τον αέρα

Οι ιοί που ευθύνονται για το 50% των περιστατικών γαστρεντερίτιδας ανά τον κόσμο διαδίδονται με τον αέρα «πετώντας» μέχρι το επόμενο θύμα τους, αναφέρει νέα μελέτη.

Οι νοροϊοί, ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό είδος ιών που αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες, μπορούν να «ταξιδέψουν» στον αέρα αρκετά μέτρα μακριά από ένα μολυσμένο άτομο, γι’ αυτό και έχουν τόση… επιτυχία κάνοντας διεθνώς θραύση. Η ανακάλυψη αυτή, επισημαίνουν ερευνητές του Université Laval στο τρέχον τεύχος του Clinical Infectious Diseases, καταδεικνύει ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα νοσοκομεία σε περιόδους έξαρσης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είναι ανεπαρκή για να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

H άγνωστη μέχρι σήμερα ιδιότητα διάδοσης των νοροϊών εξηγεί γιατί τα ξεσπάσματα γαστρεντερίτιδας είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθούν, λέει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Caroline Duchaine, καθηγήτρια στην Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Laval και ερευνητρια στο Institut Universitaire de Cardiologie et de Pneumologie de Québec (IUCPQ). Η ανάλυση δειγμάτων αέρα 1 μ. μακρυά από ασθενείς με γαστρεντερίτιδα, στις πόρτες των θαλάμων όπου νοσηλεύονταν και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αποκάλυψε την παρουσία νοροϊών σε έξι από τις οκτώ εγκαταστάσεις που ελέχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Νοροϊοί βρέθηκαν στο 54% των αιθουσών νοσηλείας, στο 38% των διαδρόμων που οδηγούσαν στα δωμάτια των ασθενών και στο 50% των βρεφονηπιακών σταθμών, σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονταν από 13 έως 2.350 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Μια «δόση» 20 σωματιδίων νοροϊού συνήθως… φτάνει για να αρρωστήσει κανείς. Οι ειδικοί λένε ότι μετά τα αποτελέσματα αυτά ίσως θα πρέπει να εξετασθεί η χρήση κινητών μονάδων φιλτραρισμού του αέρα ή προστατευτικών μασκών κοντά σε ασθενείς με γαστρεντερίτιδα ως προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης της νόσου.

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Όταν το στομάχι πονά τι μπορεί να φταίει;