Η πανδημία αναδεικνύει την ανάγκη για την πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Η πανδημία από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 έφερε ξανά στο προσκήνιο τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και το υψηλό κλινικό και οικονομικό φορτίο τους για τα συστήματα υγείας.

Και πριν την πανδημία, οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούσαν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ενήλικες, με προεξάρχουσες τη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Ειδικότερα η προσβολή από πνευμονιόκοκκο έχει πολλές φορές καταγραφεί ως επιλοίμωξη που συμβαίνει μετά από ιογενή λοίμωξη και μάλιστα πρόσφατες δημοσιεύσεις περιγράφουν υψηλή συχνότητα εκδήλωσης δευτερογενών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων μετά από νόσηση με SARS-CoV-2.

Γι’ αυτό και οι ευάλωτες ομάδες των ενηλίκων είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές για γρίπη, πνευμονιοκοκκική πνευμονία και CoVid-19: ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (>60 ετών) και ενήλικες με συνοδά νοσήματα (χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας).

Μεταξύ των μέτρων πρόληψης των αναπνευστικών λοιμώξεων κυρίαρχη θέση κατέχει ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός συμβάλλει στην άμεση προστασία – πρόληψη της νόσου και των απώτερων επιπλοκών της και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, όμως, τα οφέλη του επεκτείνονται στο σύνολο της κοινότητας μέσω της συλλογικής ανοσίας και του περιορισμού στη μετάδοση της νόσου, με αποτέλεσμα τη θωράκιση της κοινωνίας και τη συμβολή στην κοινωνική ευημερία.

Επιπλέον, ορμώμενοι από την τρέχουσα συγκυρία, διαπιστώνουμε πως η πανδημία ανέδειξε μια διαχρονική υστέρηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τους ανεπαρκείς πόρους τους. Οι πόροι των συστημάτων υγείας είναι πεπερασμένοι και η κατανομή τους αποτελεί μια πολύ δύσκολη άσκηση με ευνοημένους και αδικημένους.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας με την πανδημία της νόσου COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει σε μια πρόσφατη δημοσίευση του πως:

«Η πρόληψη της αναπνευστικής νόσου και της νοσηλείας από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη μέσω του εμβολιασμού θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19».

Συνοψίζοντας, η πιστή εφαρμογή των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού έχει πολλαπλά κλινικά και κοινωνικά οφέλη. Ασφαλώς στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, κλειδί αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο οι επαγγελματίες υγείας που τους παρακολουθούν είναι σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο για μια αντικειμενική και εμπεριστατωμένη συζήτηση για την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Η παραπομπή για εμβολιασμό από έναν επαγγελματία υγείας είναι ο παράγοντας που περισσότερο επηρεάζει τις αποφάσεις των ενηλίκων σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Πηγές: https://www.who.inthttps://www.cdc.gov (1)https://www.cdc.gov (2)