Iatropedia

Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες των δύο φύλων: Οι γυναίκες υπέστησαν μεγαλύτερες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας απειλούν να «φρενάρουν» δεκαετίες προόδου προς την ισότητα των δύο φύλων, καθώς η Covid-19 προκάλεσε μεγάλες διαταραχές σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής και οι γυναίκες κλήθηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμμανουέλα Γακίδου της Ιατρικής Σχολής και του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», προχώρησαν στην πρώτη ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα, οι οποίες προκλήθηκαν από τις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στην κοινότητα κ.α.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η Covid-19 έχει την τάση να εντείνει τις εκ των προτέρων υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μάλλον, παρά να δημιουργήσει νέες ανισότητες», δήλωσε η δρ Γακίδου, η οποία έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία να συνεχιστούν και στην μετα-Covid εποχή. Είναι ανάγκη να αναληφθεί δράση τώρα, ώστε όχι μόνο να αναστραφούν οι υφιστάμενες ανισότητες, αλλά να κλείσουν περαιτέρω τα χάσματα που υπήρχαν ήδη πριν ξεκινήσει η πανδημία», πρόσθεσε.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, ανέλυσε στοιχεία από 193 χώρες για την περίοδο Μαρτίου 2020-Σεπτεμβρίου 2021.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock