Η πίεση για να είναι διαρκώς “online” φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα στους νέους
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις πάνω από 460 ατόμων ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών, όσον αφορά τη συνολική τους -αλλά ειδικά τις νυχτερινές ώρες- “παρουσία” και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα, αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου, την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική τους επένδυση στις ιστοσελίδες που επισκέπτονταν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συνεχής ανάγκη των νέων ανθρώπων να είναι μόνιμα “διαθέσιμοι” στο διαδίκτυο τους κουράζει και κατά κανόνα πασχίζουν μόνο και μόνο για να μείνουν ενήμεροι για όσα συμβαίνουν στο στο διαδίκτυο ή/και όσα κάνουν οι φίλοι τους που είναι “online”.
Μία από τις ερευνήτριες, η δρ Heather Cleland Woods, περιέγραψε το πώς η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος αυξημένης ψυχολογικής ευπάθειας και εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων σημαντικής κατάθλιψης και άγχους, με την κακή ποιότητα του ύπνου να συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευημερίας -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας- αλλά οι αιτίες αυτού είναι ακόμα αρκετά ασαφείς.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η δεύτερη σχετική για την εφηβεία και το στρες. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη σε 1.000 εφήβους από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία του Πολίτη (National Citizen Service's – NCS) έδειξε πως το 88% των παιδιών 12-18 ετών έχουν αυξημένο άγχος, με κορυφαίες αιτίες να είναι να φαίνονται όμορφοι/ες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να είναι δημοφιλείς στο σχολείο και να έχουν κάποια ερωτική/ρομαντική σχέση.
http://timesofindia.indiatimes.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
'Ελληνες έφηβοι: Καπνίζουν λιγότερο, προτιμούν τη μπύρα και χρησιμοποιούν κάνναβη από τα 15…
Με ένα της post στο Facebook έκανε όλο το διαδίκτυο να μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη