Η πρόοδος καρκινικού όγκου στον εγκέφαλο μπορεί να αναχαιτισθεί
Επιθετικός και πείσμων, ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πολεμηθεί με τους συνήθεις τρόπους αντιμετώπισης –χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του, ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία. Τώρα, για πρώτη φορά, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν σε πειράματα με ποντίκια ότι μπορούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του όγκου «χειραγωγώντας» τα σήματα που επιτρέπουν στο κύτταρο να συσπάται, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή του. Η προσέγγιση αυτή καθιστά δυσκολότερο για το κύτταρο να προωθηθεί μέσω του περιβάλλοντος ιστού, με αποτέλεσμα ο όγκος να διατηρείται υπό (σχετικό) έλεγχο.
Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Cancer Journal κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος είναι δύσκολες και συνήθως δεν εξαλείφουν τον όγκο. Η χειρουργική επέμβαση δείχνει να είναι ο καλύτερος τρόπος αφαίρεσης ενός όγκου αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν υπάρχει εξάπλωσή του σε πολλά σημεία του εγκεφάλου ενώ σχεδόν πάντα ο καρκίνος επανεμφανίζεται. Η δε χημειοθεραπεία δεν καταστρέφει πλήρως τα καρκινικά κύτταρα, ούτε είναι αποτελεσματική για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή οι ασθενείς αναπτύσσουν αντίσταση στην θεραπεία.
Σύμφωνα με ερευνητές του College of Medicine του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, οι προσπάθειές τους εστιάσθηκαν στην μυοσίνη ΙΙ, μια πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποίησαν για να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο ένα κύτταρο κινείται, εισβάλλει και δημιουργεί όγκους. Τα πειράματα που διεξήγαγαν ήταν η πρώτη άμεση απόδειξη ότι η πρόοδος ενός όγκου δύναται να εμποδιστεί παρεμβαίνοντας στον τρόπο με τον οποίο το κύτταρο «νιώθει» το περιβάλλον του. Το σημαντικότερο είναι ότι ο περιορίζοντας την διείσδυση των καρκινικών κυττάρων αυξάνεται ο χρόνος επιβίωσης των ασθενών αφού τα κύτταρα δεν εξαπλώνονται στον εγκέφαλο όπως κανονικά θα έκαναν.