Η Ιατρική Σχολή, κατά τα 184 χρόνια λειτουργίας της, παρέχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και παράγει ερευνητική δραστηριότητα που την κατατάσσει μεταξύ των 150 καλύτερων Ιατρικών Σχολών του κόσμου.
Σήμερα φοιτούν στη Σχολή 3054 προπτυχιακοί και 5000 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ταυτόχρονα οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια συμμετέχουν και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών του ΕΣΥ, έχοντας λόγω μεγάλης ζήτησης πολυετή λίστα αναμονής.
Κλινικό έργο
Στη Σχολή λειτουργούν συνολικά 86 Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια εγκατεστημένα στο Γουδί, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όπως το Αττικό, το Λαϊκό, το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο και σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ όπως Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλ. Κυριακού, Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Α. Συγγρός, ΚΑΤ, Αγ. Όλγα, προσφέροντας καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και επιτελώντας μεγάλο ποσοστό του συνολικού εφημεριακού έργου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Οι Πανεπιστημιακές αυτές δομές δεν εξυπηρετούν μόνο την Αττική, καθώς αποτελούν κέντρα αναφοράς για όλη τη χώρα, με ασθενείς από κάθε γωνιά της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας να απευθύνονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές της Σχολής μας για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους, ακολουθώντας εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές.
Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων
Η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με Τμήματα του ΕΣΥ έχει αναπτύξει 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων. Τα Κέντρα είναι μοναδικά για το σύστημα υγείας και διαθέτουν γνώσεις και εξειδίκευση για τη διάγνωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των ασθενών με σπάνιες και πολύπλοκες νόσους. Τα κέντρα αυτά ενσωματώνουν στη λειτουργία τους πολύ-επιστημονική Ομάδα με Πανεπιστημιακούς και Ιατρούς του ΕΣΥ με εμπειρία στη διαχείριση «σπάνιων» ασθενών και συνεργάζονται με άλλα κέντρα και δίκτυα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πανδημία
Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της πανδημίας οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στρατεύτηκαν μαζί με τα Τμήματα του ΕΣΥ για τη ανάσχεση της προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Στις Κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.
- Πανεπιστημιακή ΜΕΘ «Ευαγγελισμός«: έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς,
- Ά Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική «Σωτηρία«: έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς εκ των οποίων 337 στην ΜΕΘ
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» : έχουν νοσηλευτεί πάνω από 3.800 ασθενείς στις Πανεπιστημιακές Κλινικές
- Πανεπιστημιακή ΜΕΘ «Αττικόν» 436 ασθενείς.
- «Λαϊκό» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: πάνω από 1300 ασθενείς στις Πανεπιστημιακές Κλινικές,
- «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών: στην Πανεπιστημιακή Παθολογική πάνω από 2000 ασθενείς,
- Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα«: πάνω από 1300 ασθενείς με COVID, εκ των οποίων οι 200 στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική.
Πολλά Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ήταν εξαρχής στο επίκεντρο των δράσεων καλύπτοντας τις διαγνωστικές ανάγκες πολλών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών με μοριακές εξετάσεις κλινικών δειγμάτων για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού με τη μέθοδο real-time RT-PCR. Τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με υψηλής τεχνολογίας αναλυτές και έχουν αναλύσει εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα μέχρι σήμερα.
Εκατοντάδες δημοσιεύσεις για την πανδημία σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά
Επιπλέον, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και στην έρευνα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19, έχοντας έως τώρα εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή περιοδικά, πολλές περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας στην Ελλάδα. Δημοσιεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με πρωτογενή έρευνα, συμμετοχή σε διεθνείς κλινικές μελέτες, εισαγωγή κατευθυντήριων γραμμών και προτάσεων.
Επιπροσθέτως μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν στελεχώσει όλες τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Θεσμοθέτηση νέας «Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας»
Πρόσφατα, η Ιατρική Σχολή, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γενικής της Συνέλευσης, θεσμοθέτησε την «Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης Πανδημίας», μετά από εισήγηση του πρόεδρου της, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου.
Δείτε επίσης: Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Αυτή είναι η νέα 60μελής επιτροπή για την πανδημία, με επικεφαλής τον Σ. Τσιόδρα – Όλα τα ονόματα
Η Επιτροπή, η οποία θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο, πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID, να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία.
Μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής ανέλαβε, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας, με αναπληρώτρια την Καθηγήτρια ΜΕΘ – Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.
Η αλήθεια για τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών της Ιατρικής Σχολής
Σήμερα, οι Πανεπιστημιακές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής συνεχίζουν και νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με COVID προσφέροντας μαζί με συναδέλφους του ΕΣΥ τεράστιο κλινικό έργο.
«Μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όλες οι COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές (Πνευμονολογικές, ΜΕΘ, Παθολογικές, Παιδιατρικές) ποτέ δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης», αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής.
Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη-COVID ασθενών.
«Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι μη-COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού», καταλήγουν οι υπεύθυνοι της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.