Iatropedia

Η στοματική υγιεινή περνά από την διατροφή!

Αναφαίρετο δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα, που δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Δυστυχώς πολλές φορές τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν κακή υγιεινή εξαιτίας των γενικότερων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια των ατόμων με αναπηρία; Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν ώστε να μην επιβαρρύνουν την στοματική τους υγιεινή; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα θα πρέπει να μάθετε για την οδοντιατρική φροντίδα των ατομων με αναπηρία.

Της Ουρανίας ΓιώτηΟδοντιάτρου

Τα άτομα με κινητική η αισθητηριακή αναπηρία, αυτισμό η νοητική στέρηση αποτελούν το 2% του πληθυσμού, έναντι του 10% που αποτελούν τα ΑμεΑ με την ευρεία έννοια.

Αναφερόμενοι λοιπόν σε αυτό το 2% των συνανθρώπων μας κατανοούμε την παραμελημένη στοματική υγιεινή λόγω της πλημμελούς συνεργασίας των ασθενών.

Παράλληλα με την κακή στοματική υγιεινή μπορεί να συνυπάρχουν διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ζαχαρούχες τροφές, συχνοί εμετοί, ξηροστομία αλλά και συνήθειες όπως η συγκράτηση τροφών στο στόμα για πολλή ώρα στοματική αναπνοή και το τρίξιμο των δοντιών. Ως επακόλουθο έχουμε αυξημένη τερηδόνα και παθήσεις των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) που επιδεινώνονται λόγω λήψης φαρμάκων πχ αντιεπιληπτικών με αποτέλεσμα απώλεια δοντιών και επιβάρυνση της ήδη βεβαρημένης υγείας και ποιότητας ζωης τους.

Η πρόληψη είναι και επιβαλλόμενη και εφικτή. Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον πριν τον ύπνο. Όταν το άτομο αδυνατεί να βουρτσίσει μόνο του ανάλογα με τον βαθμό συνεργασίας ο φροντιστής χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους.

Μπορεί πχ να στέκεται πίσω από το ΑμεΑ αγκαλιάζοντας με το ένα χέρι το κεφάλι του και κρατώντας την κάτω γνάθο ανοικτή η μπορεί να κάθεται σε καναπέ και να συγκρατεί ανάμεσα στα γόνατα του το κεφάλι του ΑμεΑ που είναι καθισμένο στο πάτωμα. Μπορεί να χρειαστεί η συνεργασία δυο ατόμων η και η χρήση από 6-7 σπάτουλες για να συγκρατείται το στόμα ανοικτό. Όταν το ΑμεΑ δεν μπορεί να ξεπλύνει τότε το βούρτσισμα γίνεται με σκέτο νερό η χαμομήλι χωρίς ζάχαρη.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην διατροφή αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα τρόφιμα καραμέλες σοκολάτες η αναψυκτικά. Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί μια πάστα στην διάρκεια της ημέρας παρά 3-4 καραμέλες ανά διαστήματα.

Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στον οδοντίατρο για συμβουλές αλλά και επίλυση προβλημάτων στα αρχικά τους στάδια.

Στα νοσοκομεία τη χώρας προβλέπεται δωρεάν περίθαλψη και παροχή οδοντιατρικής θεραπείας στα ΑμεΑ με τοπική αναισθησία αλλά και με γενική αναισθησία όταν είναι ανέφικτη η συνεργασία του ασθενούς όπως στα νοσοκομεία της Αθήνας Ηρακλείου Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαρισσας, Ρεθύμνου και Άμφισσας.

Συνοψίζοντας τονίζουμε την σημασία της πρόληψης που πρέπει να υποβοηθείται από γονείς, φροντιστές, λειτουργούς υγείας κρατικούς η μη φορείς για να διασφαλιστεί ένα επίπεδο στοματικής υγείας αυτών που έχουν ανάγκη και αξίζουν την φροντίδα και αγάπη μας.

ΓΙΩΤΗ Μ. ΟΥΡΑΝΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άφθες η συχνότερη πληγή του στόματος

Τι να κάνετε όταν τραυματιστείτε στα δόντια;

Προληπτική οδοντιατρική: για να μην χαλάνε τα δοντάκια στα παιδιά

Λεύκανση δοντιών: πως θα γίνουν τα δόντια σας εκτυφλωτικά;